Сряда,

ГЕРБ и БСП се разминаха на магистралите (ОБЗОР)

От: Администратор -
ГЕРБ и БСП се разминаха на магистралите (ОБЗОР)
A
A
A

След първата порция преговори между победителя в изборите ГЕРБ и втората политическа сила - БСП, консенсус няма. Преговорните екипи на двете партии постигнаха сближаване по четири от приоритетите, но по 8 - не. Сега предстои БСП да реши на друго ниво дали може да отстъпи от червените си линии в платформата.

Разбраха се за банковия съюз, разделиха се за данъците

Коалиция между БСП и ГЕРБ е невъзможна на този етап. Това стана ясно след петчасови преговори между представители на двете партии в сградата на Народното събрание в понеделник. Силните дами на преговорния екип на Бойко Борисов - Цецка Цачева, Румяна Бъчварова и Менда Стоянова, разговаряха с колегите си от БСП Янаки Стоилов, Атанас Мерджанов и Захари Георгиев. На няколко пъти от екипа на левицата признали, че ГЕРБ е спечелила изборите, научи "Стандарт". Лява и дясна партия у нас се разбраха и постигнаха съгласие по четири приоритета, а по други осем - не. По две от темите - за КТБ и инфраструктурните проекти те имат различия в конкретните решения. Преговарящият екип на ГЕРБ е заявил, че няма да отстъпи от магистралите "Хемус", "Струма" и "Марица". От БСП са подчертали необходимостта държавата да отдели специално внимание на БДЖ, тъй като през последните години железниците са в окаяно състояние. Но са посочили и като приоритет ускорената модернизация на пътната инфраструктура, включително и за изграждането на магистрали.

"След провеждането на днешните консултации още веднъж ми се затвърждава позицията, че при воденето на диалог с нормален тон, дори отговорът "не" не обижда отделните страни в разговора", написа малко по-късно лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Преговарящите от левицата признаха, че хората на Генерала имат правото да сформират правителство. Социалистите призоваха ГЕРБ да поемат отговорност за него.

"Към този момент по-скоро не виждаме основа за бъдещото управленческо споразумение с БСП, освен ако не получим преосмислени по друг начин тезите, които те поддържаха по категоричен начин днес", заяви след преговорите Цецка Цачева. Бившата шефка на НС уточни, че разговорът с БСП е преминал диалогично, докато не се е стигнало до обсъждане на 12-те червени линии и начина, по който те са били формулирани. Цачева обясни, че за нея е необяснима настойчивостта на колегите й от БСП по тях. Янаки Стоилов от левицата обеща, че партията дори в опозиция ще подкрепя ГЕРБ в пленарна зала по въпроси, по които имат съгласие и не проявяват деструктивност. "На страната ни е необходима стабилност - политическа, финансова, но и социална. Всеки, който би пренебрегнал важността на тези три измерения на стабилността, има опасност да не реши нито един от трите проблема", отбеляза Стоилов.

"По осем приоритета с БСП не стигнахме до съгласие", заяви Менда Стоянова от ГЕРБ. От думите й стана ясно, че левите и десните в новия НС не са се разбрали за данъчната политика, за строежа на "Белене", за цената на тока, за връщането на ГДБОП в МВР, пенсионната, здравната и образователната реформа. "Различията са повече. Това е нормално. Ние сме две партии от различните политически пространства. Надяваме се, че нашите избиратели са гласували за нашите приоритети и носейки отговорността за бъдещо управление, трябва да го осъществяваме на база нашата програма", заключи Менда Стоянова.

Румяна Бъчварова обясни подробно, че ГЕРБ има изискване за подписването на коалиционно споразумение с ясно разпределение на функциите в него и ангажиментите, които всяка една от партиите поема. "По време на консултациите поставихме и въпроса за начина, по който може и трябва да се формира следващото парламентарно мнозинство и да бъде съставен кабинет. Получихме разбиране от страна на представителите на БСП, че е необходимо следващото управление да има стабилна парламентарна подкрепа - мнозинство, което да гарантира провеждането на неотложните политически мерки и важните политически реформи в страната", отбеляза Бъчварова.

Тя обясни още, че ГЕРБ са получили подкрепата на левицата това коалиционно споразумение да работи цял един мандат. "Не можем да си позволим да работим в кратка перспектива тогава, когато имаме важни управленски задачи. Извън тези общи политически изисквания имаме едно, което поставяме пред скоба, и то е да се даде ясна политическа оценка за управлението на кабинета "Орешарски", добави Бъчварова. "Смятаме, че в максимална степен оценката на кабинета "Орешарски" се даде от избирателите", каза в отговор Мерджанов. "Кабинетът не бива да е с лимитиран времеви мандат", допълни Стоилов.

БСП не смятат за грешна политическата формула на предишното правителство "Орешарски", а ГЕРБ я намират за порочна. Стоилов посочи, че нови предсрочни избори сега не са добро решение на политическата криза. От партията на Генерала още веднъж се обявиха "за" актуализация на бюджета. Янаки Стоилов от БСП изтъкна, че левицата не приема проекта, подготвен от служебното правителство, "което трупа разговори в размер на милиарди". И двете партии подкрепят влизането на България в Европейския банков съюз и в единния енергиен съюз. Днес екипът на Генерала продължава преговорите с третата политическа сила - ДПС.

Референдум за изборния кодекс

ГЕРБ категорично подкрепя предложението на президента за провеждане на национален референдум, стана ясно вчера. На него трябва българските граждани да дадат отговор на три въпроса - смесена избирателна система, задължително гласуване и дистанционно електронно гласуване.

"Южен поток" важен за леви и десни

Проектът "Южен поток" е приоритет за БСП и ГЕРБ. Социалистите са отбелязали изграждането на тръбата и в "12-те червени линии" в предизборната си програма. "БСП е за продължаване на проекта "Южен поток". Трябва да бъдем по-убедителни в аргументацията, от която всъщност зависи успешната реализация на проекта", отбеляза Янаки Стоилов. "Ние сме за реализацията на всички големи енергийни проекти, въпросът за формата може да се обсъжда, но нямаме време за бавене, защото може да загубим всеки един от тях и като цяло всички", каза Стоилов. "За каква нова активност по отношение "Южен поток" може да се претендира, когато министър на БСП с пълномощно предостави правомощието на ЕК да движи преговорите с Русия по изграждането на "Южен поток", посочи Цецка Цачева. И допълни: "Категоричната позиция на ГЕРБ е, че диалогът с Еврокомисията трябва да бъде продължен, за да бъде възможно изграждането на този проект в съответствие с правилата на България и ЕС".

Осем приоритета без съгласие

- плосък данък
- строежът на "Белене"
- цената на тока
- ГДБОП да се върне в МВР
- пенсионната реформа
- как да се осигури икономически растеж
- образование
- здравеопазване

Четири приоритета на съгласие

- евроатлантическо ориентиране
- подобряване на бизнес средата
- влизане в банковия съюз и в единния енергиен съюз
- възстановяване на доверието на Еврокомисията

Оценявам израстването на трите преговарящи

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ

Наблюдавайки пресконференцията след консултациите между ГЕРБ и БСП, съм изключително доволен от работата на преговорния екип на ГЕРБ. Оценявам изключително високо израстването на трите преговарящи Цецка Цачева, Менда Стоянова и Румяна Бъчварова. Не мога да не оценя и опита за толерантен политически дебат между диаметрално противоположни партии като ГЕРБ и БСП. След провеждането на консултациите още веднъж ми се затвърждава позицията, че при воденето на диалог с нормален тон, дори отговорът "не" не обижда отделните страни в разговора.

Вотът отреди да сме в опозиция

Михаил Миков, лидер на БСП

Политическата стабилност изисква отговорност от тези, които упражняват властта. Изчерпан е неолибералният модел и затова в нашата платформа ние продължаваме да настояваме за социални решения, за икономически решения, които да започнат свиване на неравенствата. Достъпът до здравеопазване, достъпът до образование са част от огромните неравенства, до които докара неолибералната политика в България. Възможно е да се сформира мнозинство и правителство. С толкова депутати, колкото сега има ГЕРБ, БСП през 2013 година състави кабинет. Във вторник партията ще обсъди резултатите от консултациите с ГЕРБ, но оставаме в опозиция. Тази роля ни отреждат резултатите от изборите. Ние обаче ще бъдем опозиция, която уважава институциите. Парламентарно поведение, което не държи сметка за авторитета им, не е наш патент.

Правителството ще е без ограничение във времето

Кабинетът не трябва да бъде с ограничение във времето. Това каза Цецка Цачева от ГЕРБ след провелите се консултации за съставяне на ново правителство между ГЕРБ и БСП, които продължиха повече от четири часа в зала "Запад" на Народното събрание. "Изборите и българските граждани са се доверили на избраните от тях народни представители за мандат и не можем ние да определяме този мандат във времеви отрязък. Несъстоятелно е да се поставят срокове още повече, че важните реформи едва ли биха могли да се реализират за кратко време", обясни още водачката на преговорния екип Цачева.
Левицата също смята, че времетраенето на следващото правителство не трябва да е лимитирано.

Единни за оставки в БНБ

Изцяло трябва да бъде променен УС на БНБ, заяви Янаки Стоилов от БСП. Преди дни лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отново настоя гуверньорът на Централната банка да подаде оставка заради ситуацията с КТБ. По време на разговорите в зала "Запад" вчера от ГЕРБ и БСП бяха категорични, че въпросът с КТБ трябва да бъде решен. От левицата заявиха, че е минало много време и трябва максимално бързо да бъде представена картина за реалното състояние на банката и да бъдат посочени отговорните. От ГЕРБ настояват БНБ да назначи международен консултант, който на база данните и фактите в КТБ да предложи начини, по които КТБ да излезе от ситуацията. По-късно през деня от БНБ заявиха, че още през месец юли Централната банка е назначила международни консултанти във връзка с осъществяване на надзорните й функции по силата на Закона за кредитните институции.

Правят се опити за незаконно отнемане на лиценза на КТБ, посочват в специално изявление до медиите временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на банката. В тази връзка те са отправили писмен сигнал до всички парламентарно представени партии, до служебния премиер и до министъра на финансите, до КФН и БНБ. "Влошаването на състоянието на активите е в резултат от начина, обхвата и обема на провеждания специален надзор и е следствие от забавянето на набелязването и привеждането на реални оздравителни мерки от страна на БНБ и квесторите", отбелязват от отстраненото ръководство на банката.

Реформаторите с три валета за разговорите

Три валета ще предложат в преговорния си екип реформаторите срещу трите дами на ГЕРБ. Номинацията на ДБГ е Димитър Танев, който беше главен секретар на МОН по времето на Даниел Вълчев. Зам.-председателят на ДСБ - Петър Москов, е кандидатурата на най-десните във формацията, а Румен Христов е от отбора на СДС.
Вътрешнопартиен референдум за това дали РБ да влизат в коалиция и каква ще проведе ДБГ, съобщиха от партията междувременно. В допитването като възможен партньор са изключени партиите, подкрепяли кабинета "Орешарски" - БСП и ДПС. Референдумът ще се проведе от 14 до 17 октомври 2014 г. на специално създадена онлайн платформа. Тя ще е достъпна само за членове на партията. Резултатите ще бъдат обявени в края на седмицата.

Танчев води преговорите

Светлин Танчев ще е новият председател на парламентарната група на партия "България без цензура". Той е и в преговорния екип на формацията за консултациите с ГЕРБ. Румен Йончев, Драгомир Стефанов, Кънчо Филипов също са в групата за преговорите. "Ние от коалиция ББЦ имаме ясна визия за стабилно управление на страната, за поставяне на преден план на стратегическите проблеми и тяхното решаване", каза Йончев.

АБВ няма да участва в кабинета

Ще има правителство. В него ще влезе част от ББЦ, то ще има подкрепата на Патриотичния фронт и отчасти поне на първия етап на Реформаторския блок. Това прогнозира в Плевен Румен Петков. АБВ няма никакви основания да участва в такова правителство, категоричен бе той.

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички