ГЕРБ разкриха ходовете на президента. Ще има ли кабинет?

Радев дава време на всички политически партии, каза Захариева

ГЕРБ разкриха ходовете на президента. Ще има ли кабинет? | StandartNews.com

ГЕРБ разкриха ходовете на президента Румен Радев и защо той свика 48-ото НС на 19 октомври.

Президентът дава време на всички политически партии, не само на ГЕРБ, каза Екатерина Захариева в интервю за БНР. Тя нарече това "малко по-дълъг период за успокояване на страстите и вразумяване на политическите лидери".

Позицията да направим коалиция с ДПС и "Възраждане" е абсолютно безпринципна, заяви Захариева в предаването "Преди всички".

Запитана има ли шанс контактната група тя изтъкна, че Плевнелиев и Паси са "ясни евроатлантици".

В ГЕРБ все още не е обсъждан вариантът за трети мандат за партията на Стефан Янев "Български възход".

По думите на Захариева ако първите две политически сили не направят кабинет, "е почти невъзможно да се направи с третия мандат, още повече с най-малката партия в момента".

"Не желаем да посочваме нито премиер, нито министри все още. Поставяйки име на масата, това е вредна практика, не помага за постигане на съгласие и консенсус", допълни тя.

"Намесата на България е с цел да се спомене натовска държава. Не вярвам да има българска следа. Въпросът е да се замислим защо точно България.", коментира бившият външен министър разследването на взрива на Кримския мост, в което бе спомената България.

Тя смята, че замесването на името на страната ни от страна на руския президент е заради "абсолютно колебливата позиция на предишното правителство" за войната в Украйна.

"Той просто счита, че България е слабо звено в НАТО, затова необезпокоявано може да спекулира с името на България.", категорична бе Захариева.

Мълчанието на българското правителство в случая не помага, отбеляза бившият външен министър.

"За съжаление, продължава тази колеблива позиция на България. Колкото по-бързо се извърши тази проверка и колкото по-бързо се опровергае, толкова по-добре за България.", каза още Екатерина Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай