ГЕРБ при президента. Ще правят ли правителство?

Съгласие за принципна коалиция няма, каза Томислав Дончев

ГЕРБ при президента. Ще правят ли правителство? | StandartNews.com

Ако ГЕРБ получи втория мандат за съставяне на правителство, ще го върне възможно най-бързо, за да започнат веднага разговорите за възможността трета политическа сила да излъчи правителство. Това заяви председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова на консултациите в Румен Радев.

Днес президентът насрочи разговори с парламентарните партии за възможността този парламент да излъчи ново правителство. Най-голямата партия "Продължаваме промяната" не се яви на консултациите и поиска нова дата, но след приемането на бюджета.

Потенциал за създаването на принципна коалиция в това Народно събрание няма, заяви Томислав Дончев. За безпринципни сигурно има, допълни той и обясни, че за ГЕРБ по-голяма е вероятността за предсрочни избори.

Правя тези консултации в предизвикателен за страната ни момент, обяви в началото на разговора Румен Радев. Той изброи кризите, пред които е изправена страната ни - икономическа, бежанска, продоволствена, към които вече се прибавя и политическа.

Българските граждани изпитват основателни тревоги от растящите цени. Решенията не могат да бъдат взети само от една партия, каза Радев. И заяви, че са нужни усилията на институциите не само в национален, но и в международен контекст.

Трябва да работим още по-ефективно, да използваме всяка възможност да отстояваме националния интерес и да не оставаме в периферията на Европа, каза още Радев.

Дълбоката криза роди стремежа към дълбока и цялостна промяна. Непрекъснато намаляващата избирателна активност е доказателство за намаляващото доверие на институциите, продължи президентът. И подчерта: "Народното събрание трябва да свърши немалко работа, за да гарантира функционирането на държавата поне до края на годината.".

Радев заяви, че трябва да се приемат законовите промени, гарантиращи прилагането на Плана за възстановяване и устойчивост.

За обществото е важно да чуя вас като втора сила виждате ли достатъчно потенциал в това НС за формиране на ново управленско мнозинство и какви са механизмите да бъде постигнато и коя е политическата формула за излизане от кризата, попита Радев.

Десислава Атанасова и Томислав Дончев заявиха, че не виждат потенциал за нов кабинет в това НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай