Генерална репетиция в НС. Има ли мнозинство за кабинет?

Парламентът преброи гласовете власт - опозиция

Генерална репетиция в НС. Има ли мнозинство за кабинет? | StandartNews.com

Генерална репетиция се състоя в парламента по повод възможността да бъде съставено ново правителство в това Народно събрание. Опозицията пренареди дневния ред на парламента, показвайки на социалистите, че нямат никакъв шанс за излъчат нов кабинет.

Голямата битка бе за исканата от Корнелия Нинова законодателна програма за следващите 5-6 месеца. Червените я разписаха на пленум вчера и обявиха, че ако тя бъде приета от НС, в петък ще предложат Асен Василев за премиер и ще се опитат да реализират третия мандат за кабинет. Ако програмата не мине, в петък ще върнат празна папка на президента Румен Радев.

ГЕРБ бяха против и настояха точката за програмата да отпадне от дневния ред на седмичната програма на НС.

Парламентът да приема законодателна програма за период от 5-6 месец е правен нихилизъм, конституционен нихилизъм. Никъде в правилника за организацията и дейността на Народното събрание няма такава процедура, заяви и зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев. Абсолютно недопустимо е НС да приема такава програма, казах го и на председателски съвет, колегите от доста парламентарни групи се съгласиха с това, заяви Цонев, настоявайки точката да отпадне от програмата на НС. Процедурите по приемане на дневния ред са точно и ясно разписани в правилника на НС - как се приема, за какъв период от време, максималния период е 2 седмици, поясни народният представител от ДПС.

Да не говорим, че условия за съставяне на правителство, не се приемат с решения на Народното събрание. Ако някой иска да осъществява ползотворно  мандат, който му е връчен, трябва да намери начин да си състави управленска коалиция. Не с решение на пленарна зала, категоричен бе Цонев. След прегласуване със 119 гласа депутатите го подкрепиха и отхвърлиха разглеждането на програмата. Опозицията показа, че кабинет няма да има и отиваме на избори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай