Ген. Атанасов остър към Русия. Гони дипломати

Коментира сагата със самолета на Лавров

Ген. Атанасов остър към Русия. Гони дипломати | StandartNews.com

"По време на управлението на Борисов руското разузнаване въобще не беше притеснявано у нас". Това заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Атанас Атанасов. Той коментира отказа на България, Република Северна Македония и Черна гора отказаха да дадат въздушен коридор за самолета на Сергей Лавров, поради което днешната визита на руския дипломат № 1 в Сърбия пропадна.

Това са част от мерките, които свободният свят налага на Русия и те трябва да продължат, каза Атанасов.

"Причините са много и признаците са много. Един много важен пример е присъствието на руския дипломатически корпус у нас. Трябва да има равенство. Руските дипломати в България са около 150, а българските в Русия са 17. Огромно разминаване. Повечето са от разузнавателните служби и се занимават с разузнавателна дейност. Затова трябва да се предприемат действия за редуциране. Особено сега в тази ситуация, в която Русия е агресор в Украйна и България като член на евроатлантическата общност подкрепяме Украйна", каза той.

По думите на ген. Атанасов никой не е припознал информацията за български вариант на закона "Магнитски" и такъв законопроект няма.

"Нямам притеснения финансовият министър да има правомощия, за да защитава фиска на държавата. Има интерес от определени политически сили персонално да атакуват финансовия министър, той не е удобен на определени части от опозицията", допълни депутатът.

Атанасов направи коментар и относно това, че Народното събрание прие на второ четене законопроекта, който предвижда агентите на “Държавна сигурност” да бъдат обявявани след всяка проверка. "От 2000 г. насам в България има закон, в който комунистическият режим е обявен за престъпен. Хората, работили в този режим, миналото им трябва да бъде известно. За никой не беше изненада, че БСП не подкрепиха промяната на закона. Бях учуден от евроатлантическата партия ГЕРБ. Двама души от тях казаха от парламентарната трибуна, че ще го подкрепят, а после не гласуваха", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай