"Газпром" влезе в изборите. Новото разделение

Голяма промяна в резултатите на ПП

"Газпром" влезе в изборите. Новото разделение | StandartNews.com

„Газпром” влезе в изборите за парламент у нас. Подкрепата на газ от руската компания в момента е оснавна разделителна линия между партиите. Това стана ясно от интервю за бТВ на политолога Слави Василев и на социолога Добромир Живков.

„Темата за енергетиката в момента е основна. Това е една от основните разделителни линии. Ще има партии, които скачат срещу решението на правителството за разговори с „Газпром“. Това ще бъде разделението“, заяви Слави Василев.

„Евроатлантическата ни позиция не се поставя на картата. Откъде България купува газ, е функция на цената. Правителството на Кирил Петков се отказа да работи с „Газпром“, а не „Газпром“ с България“, посочи още Василев. Според него всички партии тайно се надяват Румен Радев да върне „Газпром“.

„Това ще позволи на много партии да стрелят по президента, а гражданите да прекарат една спокойна зима“, допълни Василев.

„Още в момента, в който президента Радев учреди служебното правителство, той започна да подготвя гражданите за хаоса в енергетиката. От там на сетне всичко се движи в структуриран план. Навлизаме към територия, в която държавата не трябва да навлиза. Ние сме парламентарна република. Такъв тип политики се взимат от редовно правителство. Служебен кабинет не може да определя геополитическата орбита на страната“, обясни социологът Добромир Живков.

„Служебният кабинет не бива да прави ревизия. Той трябва да се ограничи до провеждането на честни избори.“, добави социологът.

Според него се очертава ГЕРБ да е първа политическа сила на изборите, а разлики ще има в подкрепата към „Продължаваме промяната“.

След ефира Слави Василев публикува следния пост:

"Масовата дебилизация е на ход.

Не мога да си обясня как е възможно интелигентни хора, какъвто беше събеседникът ми тази сутрин, да твърдят, че политическата ни ориентация – свещената крава на всеки един правоверен атлантик – е поставена на картата, само защото служебното правителство ще възобнови преговорите с Газпром?

Това са разсъждения на ниво 5 клас в междучасието.Да Ви го кажа простичко. Газ няма откъде да купуваме освен от тръбата. Всичко останало е много, много по-скъпо. И несигурно. Ако искате сигурност посредством чужда инфраструктура, каквито са терминалите за разтоварване на LNG, това ще се отрази и на цената, и на суверенитета ни много повече от Газпром.

Напротив, сега е моментът българското правителство да изтъргува възможно най-добрия договор с Газпром. Но за това е необходима трезва политическа оценка, а не “експертни мнения” като тези, които чух тази сутрин.

Оценки от сорта, че ако възобновим търговски взаимоотношения с Газпром, едва ли не, ще напуснем НАТО, ще напуснем ЕС са просто несериозни. И цялата политическа класа, с малко на брой изключения, свири в този хор.Нямам думи до каква степен глупостта е обхванала хората…След ефира спрях Добромир да го попитам дали честно вярва в това, което говори? И знаете ли, вярва си. “Не трябвало да връщаме Путин в България”…

Нямам думи".

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай