Габровски връчва папка с министри. Кои са имената в списъка?

Държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 днес кандидата за премиер

Габровски връчва папка с министри. Кои са имената в списъка? | StandartNews.com

Държавният глава Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 днес кандидата за премиер, излъчен от първата политическа сила ГЕРБ-СДС – проф. Николай Габровски.

По думите на самия проф. Габровски той ще върне мандата изпълнен със състав на проектокабинет и министри, подбрани лично от самия него.

Всички имена на кандидатите за министри вече са известни, но се пазят в тайна, като по неофициална информация проф. Габровски ще предложи за министър на външните работи Драгомир Заков, който беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков, а за министър на енергетиката Делян Добрев.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова обяви, че проектокабинетът на първата политическа сила ще бъде гласуван на 14 или 15 декември и подчерта, че единственият шанс за България е да се реализира кабинет с първия мандат, както и че не вижда друга кандидатура, освен тази на проф. Габровски, която по безспорен начин да може да обедини партиите, защото е гражданска и високопрофесионална.

Ден преди това Бойко Борисов заяви, че работещият вариант е да се направи правителство с кратък живот, за да се приемат неотложните неща, а кабинетът, който проф. Габровски предлага, не е на ГЕРБ, защото кандидатът за премиер сам си подбира екип, който да е максимално отдалечен от всички партии. Борисов съобщи, че ако има трети мандат, от ГЕРБ ще настояват да дойде правителство, което ще избере проф. Габровски.

Президентът връчи първия мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група в 48-ото Народно събрание – тази на ГЕРБ-СДС два месеца след провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври.

Радев коментира, че се надява времето, което е дал допълнително, да е било оползотворено по най-добрия начин от политическите лица.

Опозицията в лицето на „Продължаваме промяната“ категорично заяви, че няма да подкрепи кабинет на ГЕРБ-СДС, след като заедно с гласовете на БСП и ДПС така сформиралото се мнозинство прие на второ четене важни промени в Изборния кодекс, като връщането на хартиената бюлетина. Оттам дойде и категоричният отказ на ПП да подкрепи кабинет на т.нар. според тях „хартиена коалиция“.

ПГ на ГЕРБ-СДС разполага с 67 депутати в 240-членния парламент.

Възможностите за съставяне на кабинет изглеждат по-скоро невъзможни. При последните консултации – с "Български възход", президентът Радев дори се възмути, че вместо да съставят правителство и да се водят от интересите на хората, политиците спорят четири часа по името на законопроекта за изменение на Изборния кодекс.

Първи на консултации при президента на 26 октомври се явиха от ГЕРБ-СДС като първа политическа сила след извънредните парламентарни избори. Още от вратата Радев ги посрещна с предупреждението, че победата е огромна отговорност.

Председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова беше категорична: Няма ли знак от другите, партията ще демонстрира самочувствие.

По време на разговорите с „Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев и пред президента казаха, че първия мандат няма да бъде подкрепен – тези, която повтарят и месец по-късно

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ даде предложение, което на пръв поглед предизвика поводи за шеги и закачки: "Къде на шега, къде насериозно предложихме на президента Румен Радев, ако има удобна зала, да ни затворят като конклава във Ватикана - до бял пушек".

Ръководният колективен орган на ДПС ще реши дали ще подкрепи кабинета на ГЕРБ

На последвалите консултации с партия „Възраждане”, разговорът между Румен Радев и Костадин Костадинов прерасна в спор дали е възможен референдум за влизане в Еврозоната.

На 16 ноември на „Дондуков” 2 бяха поканени БСП. Тогава лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че според нея даденото от президента време на партиите е загубено – твърдение, с което Румен Радев не се съгласи.

По време на консултациите с „Демократична България”, вместо преговори за правителство, Радев, Иванов и Атанасов влязоха в спор за модернизацията на армията и позицията за Украйна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай