Финансовият министър с важно обещание за бюджета

Завършихме юли с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лева, казва Росица Велкова

Финансовият министър с важно обещание за бюджета | StandartNews.com

Министерството на финансите ще успее до края на годината да събере приходите в бюджета, но към момента не очакваме преизпълнение. Това заяви в интервю за БТА служебният министър на финансите Росица Велкова.

Трябва да се положат максимални усилия от двете приходни администрации НАП и Агенция "Митници", за да можем да осигурим и да гарантираме изпълнението на приходите, посочва тя.

Завършихме юли с излишък в бюджета от 1,5 млрд. лева. Това е много добро изпълнение, но следва да се знае, че в отчета за юли не са влезли ефективно намалените данъчни ставки, които бяха приети с актуализацията на бюджета. Ефектът от това намаление ще се усети през август. Имаме също и увеличени разходи за персонал, от актуализацията на бюджета от юли. А те в двоен размер ще бъдат изплатени през август, отбелязва министър Росица Велкова.

Тя дава и оценка за хода на инфлацията и динамиката на брутния вътрешен продукт, говори за подготовката за еврото, за работата по бюджета за 2023 година, както и за предстоящото емитиране на дълг.

Очаквайте подробности.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай