Фандъкова и Вучков си сътрудничат за видеонаблюдение в София

Фандъкова и Вучков си сътрудничат за видеонаблюдение в София | StandartNews.com

30-40% по-малко престъпност заради видеонаблюденията, отчете Вучков

София. Обединяваме усилията си с Веселин Вучков за поддържане на единната система за видеонаблюдение в Столична община. Това обяви кметът на София Йорданка Фандъкова след подписването на споразумение с министъра на вътрешните работи Веселин Вучков за сътрудничество за функционирането на видеонаблюдението в София.

"Над 390 обекта са включени в системата на Столична община. Изнесен и действащ е центърът на бул. "България", който има за цел да наблюдава подлезите по булеварда. Предгаровият площад също има видеонаблюдение. Предстои през лятото възстановяване на осветлението там. В град Нови Искър също има видеонаблюдение", заяви кметът на Столична община.

По думите й, през 2015 година още 103 обекта ще се присъединят. "Планираме видеонаблюдение в училища и детски градини. Разширяваме видеонаблюдението в Борисовата градина. Сигурността е приоритет на МВР, ние сме подкрепящи. През тази година увеличихме броя на полицаите в Общинска полиция", посочи Фандъкова и допълни, че за Столична община е важно опазването на общинското имущество и сигурността на хората. по думите й в срок от един месец ще се извърши пълен одит на системата за видеонаблюдение.

Регистрираната престъпност намалява с между 30% и 40% благодарение на видеонаблюдението, каза от своя страна министърът на вътрешните работи Веселин Вучков. 

"В резултат на това подписано споразумение ще стане възможно в рамките на няколко месеца всички функционалности на полицейската система за видеонаблюдение в София да бъдат възстановени на 100%. Известно е, че има проблеми в това отношение, предизвикани от липсата на планиране на пари през 2013 година от предишното ръководство на МВР. Имах възможност да открия през последните месеци няколко системи за видеонаблюдение", заяви Вучков. По думите му, те са различни на територията на страната.

"В събота ще имам възможност да открия една система в една по-малка община като Червен бряг. Регистрираната престъпност веднага намалява с между 30% и 40%. Това е бъдещето и се надявам 2015 да бъде ключова в това отношение и общините да изградят такива системи за видеонаблюдение", посочи Вучков. Той уточни, че това помага и за опазване на обществения ред, и за противодействие на престъпността като социален феномен.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай