Евтим Костадинов: Обидени сме от думите на премиера

Евтим Костадинов: Обидени сме от думите на премиера | StandartNews.com

София. "Почувствахме се обидени от думите на премиера Марин Райков, че досиетата са чалгата на прехода". Това заяви Евтим Костадинов, председател на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия в ефира на ТВ7.

Според него Райков искал да се дистанцира от този преход, а всъщност комисията била свършила много работа.

"Когато министър-председателят заема такава позиция, ние усещаме, че нямаме подкрепа да си свършим работата", коментира още Костадинов.

От думите на Костадинов стана ясно, че хората му работят дори с удължено работно време, заради много папки, които трябва да прегледат.

"Благодаря на президента, но останах изненадан, че президентът ни подкрепи, заяви още Костадинов.

Преди седмица премиерът Марин Райков коментира излизането на досието на зам.министър Божан Стоянов. 

"Зам.-министър Божан Стоянов е проверяван през 2008 г. за принадлежност към Държавна сигурност и има документ, че данни за съпричастност няма. От 2008 г. нищо не се е променило в миналото на Стоянов. В архивния масив и в публично оповестените документи няма негово съгласие да сътрудничи, няма и данни за извършена каквато и да е дейност от него, няма и данни за заличаване на документи. Наличните единствено картонче и вписване в регистър попадат в друга хипотеза на Закона за досиетата", заяви служебният премиер.

Според Райков обаче темата за принадлежност към бившата ДС била "част от чалгата на прехода".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай