Екзакта: Фандъкова с 64% одобрение

Екзакта: Фандъкова с 64% одобрение | StandartNews.com

Бъдеща партия на депутата Велизар Енчев, избран от листите на "Патриотичния фронт", но по-късно напуснал парламентарната група, ще "краде" гласове най-вече от "Атака", БСП и АБВ, показа изследване на "Екзакта". Без изненада избирателите на "патриотите" не проявяват почти никакви симпатии към него. През април той е одобряван от около 15% от българите.

Данните показват, че ако днес се провеждаха предсрочни парламентарни избори, съставът на Народното събрание нямаше да се различава особено от този на сегашното му 43-о издание - единствената разлика е, че проектът "България без цензура" нямаше да намери места на депутатските банки. ГЕРБ остава твърд лидер сред политическите формации с 25.1% от вота. БСП са на втора позиция, но далеч от партията на Бойко Борисов - с 12.2%. За ДПС биха гласували 7.5%, за Реформаторския блок 5.5%, за "Патриотичния фронт" 5%. На последните две места са "Атака" с 3% и АБВ с 2.5%. От "Екзакта" са регистрирали повишение от един пункт на подкрепата за Столетницата. Без промяна обаче остава рейтингът на Михаил Миков, като доверието към него е по-ниско от регистрираното за други леви политици като Мая Манолова, Корнелия Нинова, Георги Кадиев и Янаки Стоилов.

Проучването за одобрението на работата на сегашната власт показва, че настоящото управление на премиера Бойко Борисов се ползва с по-високо доверие от първия му мандат - всеки трети поставя по-висока оценка сега. "Този резултат се дължи най-вече на мнението, че Борисов през този мандат е по-толерантен и диалогичен, че е по-опитен, медийно по-обран и сдържан. Добре се възприема отварянето на ГЕРБ към повече коалиционни партньори. Общественото мнение реагира позитивно и на преоценката на управленските приоритети от първия мандат. Подчертано добре се приемат усилията в сферите на социалната политика, здравеопазването и борбата с корупцията", казват от "Екзакта". Най-одобряваните министри са Лиляна Павлова, Петър Москов и Ивайло Калфин. Нови 6% към рейтинга си добави министърът на културата Вежди Рашидов - главно заради изложбата в Лувъра.

Работата на Народното събрание също събира повече позитиви. Ръстът идва предимно от политически активните българи, както и от представители на елитните обществени прослойки – мъже, хора на възраст между 40 и 60 години, високообразовани българи и жители на градовете. Сред председателите на парламентарни групи най-харесван е Красимир Каракачанов, а на второ място е Валери Симеонов. Следващото място си делят Цветан Цветанов и Радан Кънев.

Кметът на София Йорданка Фандъкова пък събира впечатляващите 64% обществено одобрение. "Вторичният анализ на данните показва, че пускането на нови линии на столичното метро има широк положителен отзвук в цялата страна", казват от "Екзакта".

Резултатите показат още, че повечето българи са песимисти за бъдещето си. Най-често мрачно настроени са избирателите на БСП и "Атака", докато оптимисти са младите и образовани българи, жителите на областните градове и заможните хора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай