Дюните разпалиха съдебни страсти

Джевдет Чакъров обмисла дело за клевета срещу Евдокия Манева

Дюните разпалиха съдебни страсти | StandartNews.com

София. Джевдет Чакъров обмисля да заведе дело за клевета срещу заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева, съобщиха от централата на ДПС. Това съобщиха от пресцентъра на ДПС. Острата реакцията на бившия екоминистър в периода 2005-2009 година е по повод изявления за негова намеса в скандалната сделка за застрояване на несебърските дюни.

Чакъров посочва, че се чувства оклеветен от Манева заради направени от нея внушения в изказване от вчера, че като министър на околната среда и водите той оказал натиск върху РИОСВ-Бургас за вземане на решението относно проекта за застрояване на коментираните напоследък терени в Несебър. "Не допускам, че изявлението на г-жа Манева е официална позиция на МОСВ и го приемам за нападки към мен на чисто лична основа, които по недопустим начин уронват репутацията ми", подчерта Чакъров.Той допълва, че след като бил намесен по този начин в скандала, много подробно се запознал с всички материали в медийното и публичното пространство.

"След всички обвинения за вината по случая на различни длъжностни и политически лица от предишното управление, особено остро у мен възниква въпросът защо се спестяват факти за решения, издадени съвсем наскоро и даващи "зелена светлина" на проекта за застрояване на коментираните територии", твърди Чакъров. Един такъв документ бил издаден от настоящия директор на РИОСВ-Бургас с изходящ номер от 17 декември 2012 година. С него се давало становище, че въпреки промяната на собствеността на терена и въпреки промяната на инвестиционното намерение, вместо 30 еднофамилни къщи да се строят 124 такива, нямало основания да се извършват нови процедури за преценка необходимостта от екологична оценка и оценка за съвместимост с НАТУРА 2000.

Изявлението на заместник-министър Манева според Чакъров внушавало, че произнасянето на експертите в рамките на един работен ден било индикация за "гарантирано" по думите й оказан натиск от страна на министъра, визирайки именно Той обаче посочва въпросното решение на директора на РИОСВ-Бургас.  "Документите на новия инвеститор по проекта в Несебър са входирани на 14 декември миналата година - петък, а решението е издадено на 17 декември миналата година – в понеделник, т.е в първия работен ден след тяхното входиране", изчислява Чакъров. Той допълва, че резонно възниква въпросът означава ли това, че и сегашният министър на околната среда и водите е оказал натиск  за  това решение на настоящия директор на РИОСВ-Бургас. "Още повече, че новото решение постановява да не се извършват никакви екологични процедури на многократно разширения проект, предвиждащ вече построяването не на 30, а на 124 еднофамилни къщи", казва още Джевдет Чакъров.

"Аз вече изразих категоричната си позиция, че като министър не само по този случай, но никога не съм оказвал натиск върху служителите на МОСВ за каквото и да било в тяхната работа. Не знам каква е била практиката по времето, когато г-жа Манева е била министър на околната среда, но аз като бивш министър много добре познавам разделението на компетенциите между регионалните структури на МОСВ и централната администрация. Затова знам, че когато казусът, както е в случая, е от компетенциите на съответната регионална структура, министърът не само че не се намесва, но и няма информация за преписките, които се водят, освен ако не е сезиран специално и то само, ако има обжалване на вече издадени решения", посочва Чакъров.

Той припомня, че вече е изразил позицията си, че не е участвал в процедурите, провеждани по реда на екологичното законодателство за скандално нашумелия напоследък проект и че никой тогава не му е представял информация за провеждане на каквито и да било процедури, касаещи коментираните в момента терени, още повече за дюни. "Категорично заявявам, че нямам никакви претеснения от проверки. С изявлението си за "гарантирано" оказан от министъра на околната среда и водите в мое лице натиск върху РИОСВ-Бургас, заместник-министър Манева не само отправя груби несъстоятелни обвинения към мен, но и принизява професионалната компетентност на експертния състав на МОСВ и неговите регионални структури. Уронва престижа на министерството като цяло и хвърля съмнения върху решенията му не само в предишни периоди, но и сега", каза в заключение Чакъров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай