Двама адвокати в битка за СДС

Бунтарката от Добрич Детелина Симеонова ще се състезава с Божидар Лукарски от София

Двама адвокати в битка за СДС | StandartNews.com

София. Двама адвокати с 10 г. разлика в годините ще се състезават в събота за лидерския пост в СДС. Детелина Симеонова, която е едно от лицата на протеста в Добрич срещу кабинета "Орешарски", ще премери сили с Божидар Лукарски от София. Тя е на 51 г., той на 41 г. И двамата са завършили Меката на юристите - Юридическия факултет на Софийския университет. И на двамата сърцата им са сини. И приликите стигат до тук.

Лукарски е 99,99% столичанин - само е роден в Перник, но никога не е живял там. Просто баба му е от миньорския град и при гостуване майка му получила контракции. Лукарски е завършил престижната Национална гимназия за древни езици и култура. Признава, че старогръцкият не му е бил стихията, но още помни сентенции на латински. Със съпругата му Аделина са ги запознали общи приятели. Имат дълга връзка, но сключват брак през 2008 г. Плод на любовта им са две момичета - Богдана на 7 г. и Йоанна на 3 г. Лукарски иска да имат и трето, но засега не среща единомислие при съпругата си.

Адвокат е на свободна практика. Има кантора с двама съдружници "Лукарски, Димитров и Тодоров". Занимават се с гражданско и административно право. В СДС е от 1999 г., а от 3 г. е шеф на Страшния съд - Контролния съвет. В партията е бил близък с бившия лидер Мартин Димитров, сега с финансовия директор Филип Киров, който е и шеф на структурата, издигнала Лукарски за поста. Не е членувал в други партии. Има подкрепата на Видин, Враца, Монтана, Плевен, Благоевград, Кърджали, Пловдив и др. Преди да стане адвокат, от 1998 г. до 2001 г. е работил в Агенцията за приватизация като младши юрисконсулт. След това е трупал административен опит в община "Младост", където постъпва като главен секретар през 2002-ра, а от 2003 г. до 2007 г. е зам.-кмет. Съпругата му, която е с икономическо образование, работи като общински служител там. Но не са се запознали на работното място, а преди това. Живеят в "Младост".

Лукарски е страстен ловец. Обича и всичко, свързано с футбола - играе, гледа, ходи на мачове, вика за "Локо София" и за "Манчестър Юнайтед". Обиколил е близо 30 стадиона извън България. Най-добър в родината бил "Лазур" в Бургас, известен като стадиона на "Нефтохимик". Уточнява, че това игрище е по-скоро най-малко лошото в България, защото нито едно не е на достатъчно добро ниво.

Детелина Симеонова бе водач на синята кандидатдепутатска листа в Добрич. След като се дипломира, се връща в Добрич и започва работа като юрисконсулт в "Търговия на едро", а година по-късно в Районния съд. Минала е по всички стълбици в йерархията: съдия-изпълнител, шеф на Съдебно-изпълнителната служба, районен съдия, зам.-шеф на Районния съд, член-съдия в Окръжния съд. През 1996 г. напуска съда и се вписва в Адвокатската колегия в Добрич. И в момента е практикуващ адвокат. Омъжена е, има двама синове - на 26 и 23 г. От 2008 г. Симеонова е правен консултант на единствената в страната Национална асоциация за семена. В момента е и.д. шеф на Контролния съвет на Гаранционен фонд "Зърно".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай