Два сценария. Политолози обявиха ще има ли нов кабинет

Какво ще стане, ако третият мандат отиде при ДБ

Два сценария. Политолози обявиха ще има ли нов кабинет | StandartNews.com

Два сценария за изход от политическата криза очертаха политолозите Първан Симеонов и Цветанка Андреева в студиото на бТВ.

„Ако третият мандат отиде при „Демократична България“ (ДБ), за „Продължаваме промяната“ (ПП) няма да е много лесно да обяснят защо отиват на избори. Ясно се вижда, че Христо Иванов е решил максимално гъвкаво да действа и иска да се състави някакъв кабинет“, коментира Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“.

„ПП са в дилема. Те правилно мислят, че трябва да се състави някакво правителство и това очевидно е по-добре за държавата. Но също така мислят, че в момента са в добра позиция. ДПС, ГЕРБ, ИТН и „Възраждане“ изключително неумело тръгнаха да ги свалят и само им изписаха вежди“, коментира Симеонов.

По думите му по-голямата част от българското общество не иска да ходи на избори и това го показват данните от няколко агенции.

Според политолога Цветанка Андреева няма да има кабинет в това Народно събрание.

„Опитът да се състави правителство в рамките на този парламент първо ще се блъсне в стената на това, че непрекъснато се мъчат да възпроизвеждат само четворната коалиция, която вече два пъти се провали. Няма как трети път да успее“, смята Андреева.

Според нея ПП вече изпитват „политическа ревност“ към това, че ако ДБ успее да направи експертен кабинет, тяхната острота ще потъне, а образите им, които са водещи в момента, ще потънат в тази експертност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай