"Дръзки" лови бежанци

"Дръзки" лови бежанци | StandartNews.com

Армията и граничарите могат сами да пазят границата ни, не е нужно НАТО да идва, каза премиерът

Военни и гранични полицаи проведоха тренировка в Бургаския залив заради евентуална възможност мигранти да влизат у нас през Черно море. Учението наблюдаваха премиерът Бойко Борисов и трима министри. Министър-председателят обяви, че ще строим български фрегати в наш завод.

Гранични кораби, военни катери и хеликоптери обсадиха в неделя Бургаския залив. Въоръжени до зъби граничари показаха как ловят имигранти в морето. Акцията започна точно в 12,00 часа, а премиерът Бойко Борисов наблюдаваше от борда на фрегатата "Дръзки" учението заедно с военния министър Николай Ненчев, МВР шефа Румяна Бъчварова и вицепремиера Томислав Дончев. Операция "бежанци" продължи близо два часа и премина като по учебник. Всъщност ловът на мигранти бе разигран като тренировка на Военноморските сили и Регионална дирекция "Гранична полиция"-Бургас. Целта на учението бе да покаже как ще се действа реално при евентуална критична ситуация на засилен миграционен натиск по море.

Освен фрегатата "Дръзки", в учението участваха вертолет AS 565 MB Panther, моторни катери и надуваеми лодки. В тренировката заедно с граничари и военни се включиха и трийсетина статисти, които успешно изиграха ролята на мигранти.
Учението започна със сигнал, подаден от граничния контрол, според който неидентифициран плавателен съд приближава българските териториални води. Към мястото незабавно бе изпратен хеликоптер на разузнавателна мисия. Екипажът на вертолет AS 565 MB Panther извърши оглед от въздуха и успя да заснеме кораба. Командирът докладва, че плавателният съд е напуснал териториални води на съседна страна и плава към българското крайбрежие в района на Синеморец. От разузнавателната мисия по въздуха бяха дадени още подробности, че приближаващият обект е малък риболовен кораб с бежанци на борда, чиято цел вероятно е да се доберат до българския бряг. Още преди корабът да достигне български териториални води, роден граничен катер тръгна към него. Задачата на граничарите бе да предотвратят навлизането на мигрантите в български води.

За да стане ситуацията още по-напечена, няколко надуваеми лодки с бежанци бяха пуснати от борда на транспортиращия ги риболовен кораб. Граничарите и военните обаче предприеха спасителна операция, тъй като част от хората в лодките бедстваха. Униформените разиграха светкавична акция и се насочиха към една от лодките, в която бедстваха трима мъже и една жена. Те бяха качени на борда на "Дръзки", където им бе оказана първа помощ, след като бяха обискирани за оръжие.

Премиерът Бойко Борисов и тримата министри наблюдаваха внимателно тренировката от началото до края. Министър-председателят остана видимо доволен от учението и не спести похвали. "Изключително съм доволен от това, което наблюдавахме с колегите. Надявам се и вие да имате полза от това, че заедно с армията и Гранична полиция успяхте да разиграете три различни ситуации - спасяване, връщане и установяване на терористи", обърна се премиерът към граничарите. Борисов похвали и работата на министрите на отбраната и вътрешните работи, като изтъкна, че те работят в непрекъснатата комуникация с румънските, гръцките и турските си колеги. "Днес имахме и гости от САЩ и от гръцкото правителство. В скоро време правим среща между трите държави, за да може черноморския фронт да го държим, а и да покажем, че в България армията и граничарите могат сами да пазят своята граница. Не е нужно НАТО да идва да ни пази. Ако това го бяха правили колегите от другата страна още преди година, нямаше сега да сме в тази ситуация", заяви след учението Бойко Борисов. В края на тренировъчната операция военният министър Николай Ненчев връчи на командира на "Дръзки" знака на Министерството на отбраната.

Учението наблюдаваха началникът на отбраната ген.-лейтенант Константин Попов, главният секретар на МВР главен комисар Георги Костов, командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, зам.-командирът ма Военноморските сили комодор Коста Андреев, командирът на военноморска база ВМС Мален Чубенков, кметът на Бургас Димитър Николов и областният управител Вълчо Чолаков.

Гражданските отряди да не превишават правата си

Бойко Борисов, премиер

Благодаря на гражданските отряди, които се организират да залавят нелегални имигранти. Всяка помощ към държавата е добре дошла. Тези организации обаче не трябва да превишават правата си. Разговарях с едно от момчетата - Бисер, от групата, която наскоро залови мигранти, и изпратих в Бургас шефа на Гранична полиция, за да се срещне с тях.

Строим две фрегати за 800 млн. лв.

Правят ги за три години по български прототип

България започва строежа на 2 бойни фрегати. Инвестицията в тях ще е в размер на около 800 милиона лв., които ще бъдат отпуснати на 3 транша по програма на правителството, обяви премиерът Бойко Борисов в Бургас. Той подчерта, че фрегатите са български прототип, дело на наши учени. Ще бъдат строени в български корабостроителници. По думите на Борисов е възможно след време дори да продаваме такива кораби.

Министър-председателят напомни казаното от него преди година, че ако се съберат повече приходи, ще се подпомогне и армията. "Преди година и половина във Военноморското училище "Никола Вапцаров" им обещах, че съберем ли повече пари, то веднага ще инвестираме ние да си произведем две фрегати по техните модели, които предлагат. Три вноски за три години. Ще ги строим. Това са и работни места. Аз съм убеден от това, което видях от прототипите, които са направили, а след това ще има и пазар на такива фрегати", каза Борисов. Той подчерта, че въоръжените сили на България са гордост на народа. "Преди година и половина нямахме пари, защото заварихме държавата на 3,8 процента дефицит. Тогава казах, че първо ще съберем пари, за да дадем 50 милиона за празниците на пенсионерите. 220 милиона са досега извън бюджета - над 150 млн. повече заплати за учителите, десетки милиони за Спешна помощ и тогава, ако успеем да съберем повече приходи от приходните агенции, ще се обърнем към армията", обясни Борисов. По думите му за радост, МВР, прокуратурата, ДАНС, митници и данъчни работят усърдно и събраха повече приходи. "Намалихме дефицита, продължихме да строим и виждате, че нашите военни и полицаи са супер професионални", каза премиерът след учението в Бургаския залив.

Военният министър Николай Ненчев обяви, че се надява корабите да са готови във възможно най-кратки срокове. По думите му до два месеца Министерството на отбраната ще внесе в Народното събрание проект за закупуването на нов военен самолет за нуждите на българската авиация, като поръчката ще е на стойност около милиард и половина лева.

Започва учение "Ответен удар"
на наши и щатски войски

Тактическото учение "Ответен удар 16" на Сухопътните войски на България и САЩ тръгва днес на учебния полигон "Ново село". То ще бъде открито от военния министър Николай Ненчев и началника на отбраната ген.-лейт. Константин Попов. По време на учението ще бъде сертифицирана Моторизираната пехотна батальонна група от състава на Сухопътните войски.
Тя е сформирана и подготвена от 2-ра механизирана бригада, усилена с формирования за специални сили, танкови формирования, защита на силите, противовъздушни, психологически операции, разузнаване, гражданско-военно сътрудничество, логистично осигуряване, военна полиция, ВВС и ВМА.
Военният министър Николай Ненчев определи като "поредното успешно учение" приключилата тренировка в Бургаския залив на военни и гранични полицаи. Той изказа благодарността си към военнослужещите и служителите на МВР за денонощния им труд. Ненчев подчерта, че се полагат всички усилия, за да се действа превантивно по отношение на евентуалното засилване на миграционния натиск и припомни, че вече бяха проведени срещи между него и министрите на отбраната на Румъния, Македония, Сърбия и Гърция. "Разбрахме се да обменяме информация, търсим партньорство и добросъседство. Нашата политика е миролюбива и тези усилия дават резултати", заяви министър Ненчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай