ДПС пита Демерджиев за Христо Грозев. Мерките на ДАНС

Ето отговора на вицепремиера

ДПС пита Демерджиев за Христо Грозев. Мерките на ДАНС | StandartNews.com

Откога българската държава знае за заплахата срещу разследващия журналист Христо Грозев? Този въпрос зададе зам.-председателят на ДПС Станислав Анастасов на вицепремиера и вътрешен министър Иван Демерджиев. И поиска без да се застрашава допълнително сигурността на Грозев да получи отговор какви мерки са предприети за защитата на журналиста.

Не мога точно да ви кажа откога българската държава е запозната с този въпрос, защото по него започнаха да работят служби, пряко подчинени на министър-председателя на Република България, отговори Демерджиев.

Нашето отношение беше по повод организирането и подпомагането на охраната на г-н Грозев, както и по повод на това, че се оказа, че за да получим информация от Руската федерация какви са причините той да бъде включен в съответния списък и да бъде по някакъв начин издирван, аз изпратих официално писмо в края на миналата година, с което поисках Руската федерация да посочи тези причини. Това писмо се движи по дипломатически път в момента, очакваме, след като премине съответният ред, да получим отговор. Не сме получили отговор до днешна дата, каза вътрешният министър

Станислав Анастасов зададе и уточняващ въпрос. Тъй като в изслушването пред Комисията за контрол на службите г-н Грозев извади доста притеснителни данни за дейности на руски агенти в България, всякакви агенти, в най-широкото понятие, можете ли да споделите дали са започнали разследвания за действия или бездействия на български служби, включително по време на предишното правителство – това, което предшества вас, попита народният представител от ДПС.

Макар да съм зам.-министър председател по обществения ред и сигурност, Държавна агенция „Национална сигурност” е пряко подчинена на министър-председателя на Република България, отговори Демерджиев.

В сферата на компетентностите на агенцията попада разследване при подобен род сигнали или информация. Аз съм убеден, че ДАНС работи по въпроса. Но информацията, която аз регулярно получавам от държавната агенция, не включва този тип информация, тя се докладва директно на премиера. При мен се докладва при нужда или при поискване от моя страна. Така че в момента нямам такава информация, допълни той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай