ДПС отказа промените на ГЕРБ в ИК (ДОПЪЛНЕНА)

Според Движението липсва максимално широк консенсус

ДПС отказа промените на ГЕРБ в ИК (ДОПЪЛНЕНА) | StandartNews.com

Движението за права и свободи (ДПС) няма да подкрепи предложенията на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, заяви от парламентарната трибуна заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Това стана в рамките на дебата по промените в Кодекса на първо четене.

"В тази обстановка една от важните задачи е начинът, по който ще бъдат организирани следващите избори. Това трябва да стане максимално в широк консенсус. Трябва да стане и като отчитане положителния глас на тези, които протестират. Не на тези, които вандалстват, а на тези, които протестират. Трябва да отчетем дефектите на изборното законодателство. За това е нужна сериозна работа от всички парламентарни групи", каза още Йордан Цонев.

Той обърна внимание и на темата за машинното гласуване. "Ние не сме съгласни с начина, по който се организира машинното гласуване", заяви Цонев. Според него работа на изпълнителната власт е да осигури машините.

Иначе с гласовете на ГЕРБ и Обединени патриоти парламентът прие на първо четене законопроекта на ГЕРБ за промени в Изборния кодекс, свързани с машинното гласуване. Предвижда се паралелно да остане и хартиената бюлетина.

Депутатите предложенията на ДПС, засягащи най-вече агитацията на чужд език в предизборна кампания с превод на официалния български език, и с уседналостта.

Двама народни представители от ГЕРБ подкрепиха законопроекта на Движението, от БСП трима се въздържаха. Един независим народен представител беше "за" и един се въздържа.

Председателят на ДПС Мустафа Карадайъ определи проекта на ГЕРБ като ярък пример за некомпетентност, липса на политическа воля и тотално лицемерие. От ДПС, посочи той, последователно подкрепяме машинното гласуване, но при гарантиране тайната на вота и сигурността на изборния процес, за да не бъде откраднат нито един глас, подменено политическото представителство. Това означавало държавата да закупи машините, държавни органи да извършат одит на тези машини.

Кого лъжете, запита той управляващите. Няма кой да ви повярва, че искате машинно гласуване, обричате го на провал с този проект, залагате много капани след вота, давайки основание за оспорване на резултатите, посочи Карадайъ. Дайте да организираме едни нормални избори, апелира той.

Председателят на НС Цвета Караянчева обясни как точно преминава един изборен процес, защото имало много спекулации. Тя се обяви за опростяване на протоколите. Караянчева припомни, че на миналите избори е имало над 3000 машини, има осигурени пари за още. Ще ви предоставим готови машини, поискайте ги от ЦИК - с това тя посъветва БСП да пробва машинния вот на предстоящите им вътрешнопартийни избори. Председателят на НС защити и предложението на ГЕРБ да има паралелно и хартиена бюлетина. Вотът трябва да бъде гарантиран на българските граждани, но манипулация е, че ГЕРБ иска да открадне изборите, как ще стане това, коментира Цвета Караянчева.

Не правете "Визия за България", защото тя не става, стойте повече при хората, не им говорете високопарни приказки, не им хващайте шарени пилета, а им обещайте нещо, което можете да изпълните, посъветва тя БСП.

Караянчева призна, че не подкрепя предложението на нейната партия за 48-часов изборен ден и ще предложи между двете четения да отпадне.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай