Дончев за горивата: Има нещо нередно

Дончев за горивата: Има нещо нередно | StandartNews.com

"Тук навлизаме в много сложен икономически и юридически анализ дали това е картел. Да, българският пазар е малък като обем и брой играчи и е относително незрял. Но определено има нещо нередно. Дали това е картел или е нещо подобно, очаквам колегите от Комисията за защита на конкуренцията да кажат по-скоро", смята вицепремиерът. Това заяви вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев пред Нова ТВ по повод скандала с горивата.

"Картел се доказва много трудно", продължи той.

Дончев уточни, че Комисията за защита на конкуренцията вече е стартирала секторен анализ и изрази надежда резултатите да излязат скоро.

Същевременно, той посочи, че държавата не определя цените на дизела и бензина и не ги продава: "Пазарът е автономен и той би трябвало да казва каква е цената".

Вицепремиерът изтъкна, че освен цената на петрола, основни фактори за крайната цена на горивата са ставката на ДДС и акцизът.

На въпроса защо цената на петрола на световните пазари пада, а горивото у нас не поевтинява, Дончев отговори: "Преди петролът да бъде купен и от него да бъде произведен бензин или дизел, минава един период от 20 дни. При динамичен и остър пазар всеки търговец би трябвало да се бори да привлече повече клиенти, но в България това не се случва."

Той даде пример със собствениците, които притежават по 2-3 бензиностанции. По думите му за тях има два сценария: единият е да се борят за по-голям пазарен дял, продавайки с 5 стотинки надолу спрямо цената на другите: "В един момент можете да си направите изчислението кога ще печелите повече - когато имате малко по-висок пазарен дял, продавайки по-евтино, или със същия пазарен дял, продавайки на цената на всички останали - и така сметката ви излиза".

Същевременно той посочи, че цената не единственият проблем при горивата, а и тяхното качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай