Дончев отговори искал ли е поста на Цветанов

Според вицепремиера, Цветан Цветанов няма да отнеме от подкрепата за ГЕРБ

Дончев отговори искал ли е поста на Цветанов | StandartNews.com

Подкрепата на гражданите не е само структури, тя е преди всичко доверие, идея, лица. Ако е успял да вземе част от актива на ГЕРБ дълбоко не вярвам, че ще успее да вземе част от подкрепата, каза пред бТВ вицепремиерът Томислав Дончев, в коментар за новата политическа формация на бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той призна, че членове, бивши симпатизанти, кметове на ГЕРБ се присъединяват към партията на Цветанов. Това е факт, но изборите не са само технологии, добави Дончев на въпрос дали ще успее Цветанов да открадне част от актива на ГЕРБ.

„Единствено, което съм искал да стана и не съм станал, е пилот. Нямам лошия навик да говоря за бивши колеги. Не съм ходил в апартамента на Цветан Цветанов, нямам време да се занимавам с интриги“, добави вицепремиерът по повод по-ранни твърдения.

Парите от новия бюджет на ЕС, както и средствата за борба с последиците от коронавируса, ще започнат да пристигнат у нас в средата на следващата годината, съобщи още вицепремиерът, като уточни, че става въпрос за над 29 млрд. лв. По думите му тези средства ще се харчат от следващите правителства, с което отговори на упреците, че управляващите стоят във властта именно заради европарите.

Дончев обясни, че Министерския съвет работи по план как да се изхарчат още от май. Той категорично обяви, че позицията на България винаги е била, че не може ползването на европейските средства да не е обвързано с върховенството на закона. "Тук слабото място е, че на европейско ниво не е намерен безспорен критерии кога имаме върховенство на закона и кога не", каза Дончев и допълни, че корупция у нас България има, но  "за нещастие опитите на държавата да се справи с нея не се усеща у хората".

Вицепремиерът коментира, че оставането на управляващите начело на държавата коства доверието към ГЕРБ. "Управлението не може да е на инат. Не може целта на едно правителство да е оцеляването, а това да си върши работата. Престоят в Министерския съвет коства политически щети. Това ерозира подкрепата за ГЕРБ".

За предложението на другия вицепремиер Каракачанов, а именно Борисов и Радев да се разберат за експертен кабинет той каза: "Нелепо е да се твърди, че няма напрежение. Има напрежение не само политическо, но и обществено. В българското общество хората са различни. Изкуството на политиката е и намиране на обща посока. В момента обществото е разделено. Едни млади момчета ми казват „не забравяйте оставката“, други ми казват да не го правя. Българите са изправени срещу българи, при което всяко решение може да изглежда грешно. Старият копнеж да имаме политици експерти звучи добре. Най-важно е кой ще подкрепи това правителство и кой ще носи отговорност за неговите действия и бездействия. Интересно предложение".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай