Димитър Николов с амбициозни цели за висшето образование

Бургас ще има свой Студентски град и кампус в Минералните бани

Димитър Николов с амбициозни цели за висшето образование | StandartNews.com

Бургас ще има свое Студентско градче, което ще бъде изградено в района на 5-и километър – между ж.к. „Изгрев“ и Северния обход на града. То е акцент в програмата за успешен Бургас на кмета и кандидат за нов мандат Димитър Николов. В нея образованието и инвестициите в младите хора са сред водещите теми, като целта е да се създадат условия те да живеят в нашия град, да създават семейства, да обучават децата си тук, да се забавляват, да участват в културни и спортни събития.

В новото Студентско градче ще бъде изграден високотехнологичен кампус с жилища за студенти и преподаватели. Академичният център ще включва научно-изследователски лаборатории, дигитална библиотека. Предвидени са зони за отдих, спорт, развлечения, културни събития и галерия на открито. Студентите ще имат възможност да използват електрически велосипеди за придвижване в зоната, ще има и зарядни станции.

Студентското градче съществено ще промени лицето на Бургас, като създаде условия за обучение на студенти не само като сграден фонд, но и като оборудване. Ще се развива с подкрепата на висшите учебни заведения.

 „Преди почти 2 месеца имахме среща с четиримата ректори на висшите учебни заведения в града. Изводите за мен бяха, че за да искаме качествено, привличащо висше образование, ние сме длъжни да създадем изключително модерна инфраструктура. В Студентския град и четирите висши учебни заведения ще имат свои пространства. Това е амбициозна цел, но поставим ли си я като тема ние като бургазлии – ще се справим.“, смята Димитър Николов. Той заяви, че ще се вслуша и в желанията на студентите, които да решат какво още да бъде обособено в новото градче, за да им бъде максимално полезно както на тях, така и на техните преподаватели.

В парк „Минерални бани“ ще има още една зона, която ще е привлекателна за младите хора. Там е предвидено изграждането на Археологически комплекс за студенти „Аква Калиде“. „Сред красивата паркова среда, с екологични материали, с бунгала, ще дадем възможност на студентите, изучаващи археология от водещи европейски висши учебни заведения, заедно с българските си студенти, да провеждат летни практики, да общуват. Техните научни ръководители ще могат да контактуват с българските си колеги. Имаме уникално съчетание между природа и култура, което е изключително рядко. В Европа липсва такова. Ние трябва да развием тази наша даденост и да я отворим към света. Ефектът ще е в няколко посоки – наука, туризъм, младежки контакти. Тази база ще може да бъде използвана от студенти и от други специалности“, посочи Димитър Николов.

Предстои и разкриването на Факултет по фармация в университет „Проф. д-р Асен Златаров“. „С добре развитата химия във висшето учебно заведение и с все по-амбициозно напредващата медицина това е най-логичното съчетание.“, заяви Николов.

През следващия мандат ще работи и Студентски консултативен съвет към кмета, чиито представители пряко ще участват при вземането на решения за младите хора.

„Всеки местен, европейски и държавен лев, инвестиран в Бургас, ще бъде насочен към демографията, към създаване на по-добри условия, които ще привлекат хора и с които ще убедим младите, че от дома им тук по-хубаво място няма“, категоричен е Димитър Николов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай