Депутатите ще спорят за връщането на пушенето

Депутатите ще спорят за връщането на пушенето | StandartNews.com

София. Връщане на стария режим за пушене в заведенията ще бъде основна тема на заседанието на парламента в сряда. Депутатите ще обсъждат на първо четене предложените промени в Закона за здравето.

Либерализацията на режима, който в момента забранява да се пуши в обществени сгради и заведения, беше едно от предизборните обещания на левицата, но месеци наред законопроектът беше отлаган.

Преди седмица един от инициаторите – Спас Панчев съобщи, че темата става приоритетна след приемането на бюджета за 2014 г. Привържениците на промените се надяват да ги прокарат преди Нова година.

В самата Коалиция за България и партньора ДПС обаче не са единодушни дали и как да бъде променена сегашната регламентация.

Преди днии изследване н БАН пък показа, че 57% от хората са против връщането на пушенето.

Предложени са два законопроекта – на лидера на Атака Волен Сидеров и група народни представители, а на Спас Панчев и група народни представители.

Предлага се въвеждане на изключения от общата забрана като тютюнопушене, според която ще се допуска пушенето в обособени самостоятелни помещения в залите за консумация на място в заведенията за хранене и развлечения.

В игралните зали, игралните казина и заведенията с изяло нощен режим на работа пушенето ще е разрешено без да е нужно обособяването на самостоятелни помещения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай