Депутатите приеха промени в данъчните закони

Депутатите приеха промени в данъчните закони | StandartNews.com

Народното събрания прие редица промени в данъчното законодателство.

Измененията бяха приети с текстове, вмъкнати в преходните и заключителните разпоредби на Закона за ДДС. Това даде основания на представители на бизнеса да възразят, че по този начин се избягва обществения дебат.

В тях се регламентират данъчни облекчения и облагания за физическите лица. С промените се предвижда и плавно увеличаване на акциза на цигарите от 2016-а година.

Облагането на доходите от лихви по влогове в банки на физическите лица за следващата година ще остане на ниво от 8%.

Премахнат беше т.нар. необлагаем праг от 340 лева. Той беше въведен миналата година. Изключително е несправедлив, тъй като доходи до 340 лева получават облекчение, а доходи над 340 се облагат, съобщи на брифинг в парламента народният представител от ГЕРБ и председател на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова, предаде Фокус. „Той касаеше изключително тесен кръг доходи само от трудови правоотношения – един, който получава минимални доходи от други източници, дори от банкови сметки, отпада от този кръг на облекчение", обясни Стоянова.

По думите й много голям брой лица очакват да получат това облекчение, но няма да могат да се ползват от него.
С вчерашното гласуване са приети като компенсации две допълнителни преференции за деца и деца инвалиди като първа стъпка на това как хоризонталната демографска политика трябва да намери място във всяка секторна политика, в случая данъчната.

„Приехме и промяна във връзка с облагането на физическите лица. Основните промени касаят т.нар. данък лихва или облагането на доходи от лихви при влогове в банки за 2015 година ще остане на ниво 8%, но се разширява данъчната база като освен депозитите, които са срочни сметки, ще се облагат абсолютно всички лихви по банкови сметки на българските граждани", поясни Менда Стоянова и подчерта, че това е твърде малка стъпка, но това са възможностите на бюджет 2015 година. „За мен е важно, че се поставя начало в тази посока и тази първа стъпка трябва да продължи да се развива в следващите години съобразно възможностите на бюджета", каза още Менда Стоянова.

Стоянова посочи, че съгласно европейска директива до 2018 година България трябва да достигне минималните нива за акциз на цигарите – 90 евро на 1000 къса или 177 лева на 1000 къса. „Браншът отдавна настояваше да има данъчен календар, за да е ясно как във времето ще се достигне тази минимална ставка и удовлетворявайки исканията, за да има предвидимост на пазара, приехме това да се случи за три години – 2016, 2017 и 2018 година", посочи тя.

Стоянова добави, че е имало дискусия дали 2015 година също не е трябвало да бъде включена, но са решили, че ситуацията на пазара на цигарени издалия не е стабилна. „Има изключително голям процент на сива икономика в този сектор и едва след нейното стабилизиране през 2015 година можем да започнем поетапно увеличаване", коментира Менда Стоянова.

По отношение на промените в Закона за ДДС тя подчерта, че единствените корекции се отнасят до синхронизиране на текствове с европейска директива, относно промяна на място на доставка на телекомуникационни, далекосъобщителни услуги.

"Въведохме едно облекчение от 5% от данъка на довнасяне на физическите лица тогава, когато те подават своите декларации по електронен път и платят данъка до срока, който е предвидил закона за това", каза Стоянова и  подчерта, че не е необходимо да се вади електронен подпис, за да могат да се възползват гражданите от това облекчение. „Приехме промяна в данъчно-осигурителния процесуален кодекс, където въвеждаме т.нар. ПИК – персонален индивидуален код. С този свой ПИК гражданинът ще подава своите декларации, без да вади електронен подпис за това", обясни тя.

Менда Стоянова поясни, че освен да подават своите декларации, с този ПИК може да се прави справка в данъчната сметка в НАП, за да видят гражданите своите задължения, а ще може на един етап и да осъществяват своите плащания отново по електронен път.

„По искане на много хора, които получават граждански договори въведохме и това, че през четвъртото тримесечие авансовият данък по гражданските договори да бъде удържан от работодателя, само ако лицето писмено предяви такова искане", каза още Менда Стоянова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай