Окончателно. Депутатите решиха съдбата на Минчев

По правилник сега длъжността се поема от Мирослав Иванов до избора на нов шеф на НС

Окончателно. Депутатите решиха съдбата на Минчев | StandartNews.com

Депутатите гласуваха "за" отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание. Искането, внесено от ИТН в сряда, подкрепиха 125 народни представители, а против се обявиха 113. Един се въздържа.

По правилник сега длъжността се поема от Мирослав Иванов до избора на нов шеф на НС. А самият Минчев заяви, че остава депутат. "Новосформираното мнозинство ще си избере новия председател. Вероятно няма да имам думата в това, само ще гласувам", каза още отстрраненият парламентарен шеф.

Дебатите по темата предизвикаха остри сблъсъци в пленарната зала. Представители на отделните парламентарно представени си размениха нападки и обвинения.

Непосредствено преди гласуването изказване от трибуната направи и самият Минчев. „За мен беше, е и ще продължава бъде чест, че влязох в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест е, че на 3 декември ме направихте пръв сред равни. Нарочно бягам от думите "да застана начело", защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело или че, ако наричаният на жаргон „парламентарен шеф" се изживява като такъв, то той не е за тази позиция", каза вече бившият шеф на НС. 

„Винаги съм се стремял да подхождам еднакво към всички депутати. Вярвам, че го оценявате.В днешната тъй фокусирана дискусия, в която критиките към мен бяха по-малко, си личи, че го оценявате. На основанията за искане на оставката ми няма да се спирам. Всички знаем, че основанието е същото като това за вота на недоверие следващата седмица", допълни Минчев.

По думите му „в такъв момент дори е по-добре да не бъде председател".

„Оказа се, че всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", заключи Никола Минчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай