Неделя,

Окончателно. Депутатите решиха съдбата на Минчев

От: Агенция Стандарт -
4610
Окончателно. Депутатите решиха съдбата на Минчев
A
A
A

Депутатите гласуваха "за" отстраняването на Никола Минчев от поста председател на Народното събрание. Искането, внесено от ИТН в сряда, подкрепиха 125 народни представители, а против се обявиха 113. Един се въздържа.

По правилник сега длъжността се поема от Мирослав Иванов до избора на нов шеф на НС. А самият Минчев заяви, че остава депутат. "Новосформираното мнозинство ще си избере новия председател. Вероятно няма да имам думата в това, само ще гласувам", каза още отстрраненият парламентарен шеф.

Дебатите по темата предизвикаха остри сблъсъци в пленарната зала. Представители на отделните парламентарно представени си размениха нападки и обвинения.

Непосредствено преди гласуването изказване от трибуната направи и самият Минчев. „За мен беше, е и ще продължава бъде чест, че влязох в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест е, че на 3 декември ме направихте пръв сред равни. Нарочно бягам от думите "да застана начело", защото вярвам, че ако председателят смята, че е начело или че, ако наричаният на жаргон „парламентарен шеф" се изживява като такъв, то той не е за тази позиция", каза вече бившият шеф на НС. 

„Винаги съм се стремял да подхождам еднакво към всички депутати. Вярвам, че го оценявате.В днешната тъй фокусирана дискусия, в която критиките към мен бяха по-малко, си личи, че го оценявате. На основанията за искане на оставката ми няма да се спирам. Всички знаем, че основанието е същото като това за вота на недоверие следващата седмица", допълни Минчев.

По думите му „в такъв момент дори е по-добре да не бъде председател".

„Оказа се, че всички, които искаха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен", заключи Никола Минчев.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички