Депутатите не знаят свалили ли са охраната на Борисов. Пак гласуват

Скандалът продължава днес

Депутатите не знаят свалили ли са охраната на Борисов. Пак гласуват | StandartNews.com

Депутатите не знаят какво решение са гласували вчера – приет ли е законът за НСО на Николай Хаджигенов, който сваля охраната на Бойко Борисов, Цвета Караянчева, министрите, президентската администрация, първата дама и главния прокурор, или не. Правният казус възникна след жесток скандал в пленарната зала, гласуване, прегласуване и разпускане на заседанието. Развръзката остана за днес.

Председателят на Народното събрание Ива Митева е открила нарушение на правилника при гласуването, съобщи самата тя за БНР. Митева не могла да води заседанието, тъй като е имала среща с председателя на Сметната палата на РС Македония. На председателското място седна заместничката й Росица Кирова от ГЕРБ-СДС, която обяви, че проектът не е гласуван тъй като не е събрал 121 гласа. Това взриви залата и „Има такъв народ”, Демократична България и „Изправи се БГ! Ние идваме” настояха за проверка на кворума. Настъпи истински хаос, а депутатите Маноил Манев /ГЕРБ/ и Николай Хаджигенов /”Изправи се БГ! Ние идваме”/ стигнаха почти до бой.

В разгара на екшъна започна поименна проверка на кворума, която установи 125  депутати в пленарната зала.

Законопроектът беше прегласуван, но за него гласуваха 102-ма депутати. Така Росица Кирова обяви, че предложението не е прието, тъй като отново няма 121 гласа „ЗА”. Последва нов скандал и Кирова разпусна заседанието.

Според Ива Митева проектът е приет, но в нарушение на правилника. Затова тя свика за 8,30 ч. днес председателски съвет. На него ще бъде взето решение за прегласуване на промените в Закона за Националната служба за охрана. Очаква се това да стане по-късно днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай