Събота,

Депутатите изслушват Борисов за тол-системата в четвъртък

От: Стандарт -
Депутатите изслушват Борисов за тол-системата в четвъртък
A
A
A

Депутатите решиха да изслушат министър-председателя Бойко Борисов за тол системата на 27 февруари, предаде Агенция "Фокус".

Предложението дойде от БСП и то бе представено от зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски в началото на днешното пленарно заседание.Свиленски спря вниманието си около напрежението в населените места около София заради винетките. "За съжаление и до ден днешен нито решението на Министерски съвет, подписано от г-н Борисов, е отменено, нито е актуализирано с изваждане на съответните участъци. Лъжата, която беше казана миналата година януари месец продължава да действа. Хората не знаят какво да правят освен да следят по телевизията някои от управляващите да излезе и да обясни", каза Свиленски.

Според него нито министър Аврамова, нито заместник-министър Нанков може да даде отговор, нито служителите на администрацията в тол управлението. По думите му тези отговорности зависят от премиера.

Свиленски предложи премиерът да дойде в пленарна зала и да обясни на българските превозвачи по какви правила, какви критерии и какво трябва да плащат и как.

"От вчера става ясно, че и даже тези устройства, които трябва превозвачите да ползват ги няма и ще трябва да попълват пътни карти", каза Свиленски.

Зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" заяви, че от групата са наясно, че той днес не е в България и затова предложиха изслушването му да се случи утре.

Първоначално предложението на БСП не бе прието, но след поискано прегласуване - "за" бяха 105 народни представители, "Против" - 76 и "въздържали се" - 45, с което то бе прието.

По предложение на ГЕРБ ще бъдат изслушани в парламента и министър Петя Аврамова и проф. Олег Асенов от АПИ за тол систематМотивите за изслушването на министър Аврамова представи народният представител от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

"Безспорно на 1 март влизаме на крачка от една много сериозна промяна в начина на таксуване, за ползване на републиканската пътна инфраструктура. Разбира се, знаете, че това отне много сериозни усилия както от страна на парламента, така от страна на изпълнителната власт през последните години.

Предвид всичките трудности, през които сме преминали през последните години, в крайна сметка на 1 март трябва да стартира създаването на тази електронна система за таксуване на тежкотоварни автомобили над 3, 5 тона и с вече въведената система за електронни винетки, да се превърне в една от най-модерните системи за таксуване на пътища в цяла Европа.

Няма как да очакваме, че създаването на такава електронна система, една такава реформа няма да доведе до своите от една страна технически, от друга страна проблеми, свързани с достатъчно добрия баланс и ползващи тази мрежа", допълни още Ненков.


Всички новини от категория Политика.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички