Депутати се спасяват по петима в кола

Недоволни блокираха Народното събрание за няколко часа

Депутати се спасяват по петима в кола | StandartNews.com

София. Изплашени от народното недоволство и блокадата пред парламента народни представители се организираха в паническо бягство веднага след края на петъчното извънредно заседание.

Дори още преди да бъде обявен краят на парламентаарния ден, народните представители започнаха да напускат сградата на парламента със служебни автомобили, товарейки се по 4-5 човека в тях. Протестиращите бяха завардили всички възможни изходи, но полицията този път бе отцепила огромен периметър, което не позволи на бунтарите да създадат достатъчно препятствия и парламентаристите успяха да излязат безпроблемно. Униформените бяха завардили района от градинката между Народното събрание и Софийския университет, паметника на Васил Левски, булевард "Дондуков", градинката при Кристал и улица "Раковска" като единствено бе оставен малък коридор за излаз към храм-паметника "Александър Невски", където обаче пък имаше група протестиращи в подкрепа на правителството на Пламен Орешарски.

Отделно в по-ранните часове на деня няколко автобуса от провинцията пристигнаха на площад "Независимост", където също се надигна митинг в подкрепа на правителството. Между отделните групи протестиращи, които враждуваха помежду си, имаше плътен полицейски кордон, което попречи на сблъсъците между тях. Повечето от депутатите успяха да се измъкнат дори преди края на извънредното заседание и още след гласуването на актуализацията на бюджета се отправиха към изхода на парламента. На някои се наложи дори да извървят известно разстояние пеша, за да стигнат до автомобилите си. Те бяха освиркани от мощна група протестиращи, които бяха отцепени в района на Столична община на улица "Московска".

Въпреки заявките от предните дни, че недоволните ще атакуват с яйца и домати, това не се случи и протестът премина сравнително мирно. Част от демонстрантите все пак имаха периодични спречквания с полицията, но до по-сериозни инциденти не се стигна. В 8 часа сутринта, когато бе обявен началният час на протеста, около Народното събрание се събраха близо 2000 души. Голяма част от тях отново бяха почерпени с традиционното сутрешно кафе, след което се опитаха да направят плътен кордон около загражденията, който полицията бе изградила превантивно още предната вечер.

След като депутатите приключиха работа, отделни групи протестиращи продължиха да скандират около парламента, а друга група се насочи към площад "Независимост" с цел евентуално да се срещне с подкрепящите правителството, които обаче около 14,30 часа вече се бяха изтеглили с автобусите си. Недоволните продължават протестните си действия като за 18,30 часа отново организират митинг-шествие, а заявката е, че днешният ден, преминал достатъчно спокойно, но целта е била генерална репетиция за проверка на възможностите както на протестиращите, така и на действията на полицията преди септември, за когато се гласи големият удар и подготвяната тотална блокада на Народното събрание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай