Дава ли Блинкен зор на Петков за РС Македония?

Информация за срещата между българския премиер и американския държавен секретар

Дава ли Блинкен зор на Петков за РС Македония? | StandartNews.com

"Държавният секретар Антъни Дж. Блинкен се срещна виртуално с българския премиер Кирил Петков." Това съобщи на официалния си сайт Държавният департамент на САЩ, като цитира изявление на говорителя на американското външнополитическо ведомство Нед Прайс.

За срещата съобщи в Туитър още във вторник вечерта премиерът Кирил Петков.

"Имах удоволствието да разговарям с Държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен. Обсъдихме засилването на сътрудничеството и диверсификацията на енергийните източници и маршрути. САЩ и България са съюзници и стратегически партньори, а енергийното сътрудничество ще допринесе за увеличаване на енергийната сигурност и деверсификация в региона," написа той на английски в социалната мрежа.

А в сряда сутринта лаконично съобщение, вмъкнато в новината за срещата на Петков с вицепрезидента Камала Харис, разпрати и Правителствената информационна служба, информира "Епицентър".

"Държавният секретар Блинкен подчерта важността да бъде даден единен отговор, както от страна на НАТО, така и от страна на САЩ и ЕС на неоправданата и непровокирана инвазия на Русия в Украйна и каза, че Съединените щати ще продължат да подкрепят модернизацията на въоръжените сили на България и приоритетите на страната за енергийна сигурност", се казва още в изявлението на говорителя на Блинкен.

"Двамата потвърдиха своята обща визия за нашите трансатлантически отношения, а държавният секретар подчерта отново важността на бързото присъединяване на квалифицирани кандидати към Европейския съюз", завършва изявлението на Нед Прайс, без в него да са изрично споменати РС Македония и Албания и българското вето срещу Скопие.

В съобщението на Министерския съвет въпросът с РС Македония беше още по-старателно заобиколен - Блинкен и Петков разговаряли за "стабилността и развитието на Западните Балкани".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай