ДАНС разследва български генерал

ДАНС разследва български генерал | StandartNews.com

ДАНС разследва български генерал. Той обаче не е Димитър Шивиков, който бе освободен от поста си наскоро. Това съобщи военният министър Николай Ненчев пред бТВ. И уточни, че е получил сигнал за друг униформен, който проверява в момента.

Ненчев изтъкна, че се е срещал с шефа на спецслужбата по повод разследването срещу генерала, но не пожела да сподели подробности.

Министърът съобщи още, че иска връщането на ген. Димитър Шивиков, за което помоли и премиера Бойко Борисов.

Ненчев коментира и военните учения в страната. Общо 14 танка ще бъдат разположени временно в България и след известно време те ще бъдат прехвърлени в Румъния. Към Министерство на отбраната няма искане за постоянно разполагане на техника на НАТО.

В споразумението от 2006 г. е ясно обозначено в кои случаи можем да приемаме чужда техника в България, коментира още министърът и добави, че българският глас в НАТО е равен на този на Франция, Англия, САЩ или Канада. „Там не може да се реши нещо едностранно", заяви министърът.

Съвместните обучения тази година са повече от обикновени, но „няма нищо по-хубаво от това да се възползваме от чужда техника, за да тренира българската армия, особено предвид финансовото състояние и възможностите, смята той.

„Първанов да не забравя, че е част от дясноцентристко правителство", каза Ненчев по повод отправените му критики от Георги Първанов.

„Ще си охраняваме сами въздушното пространство с наличната техника. Този въпрос е решен", подчерта министърът на отбраната. и бе категоричен, че има пълната подкрепа и съпричастност на премиера Бойко Борисов. „Вероятно днес ще получа мандат за закупуването на нови многоцелеви самолети. Има вероятност и да се обърнем към страни съюзници с предложение за съвместна охрана", каза още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай