Да извадят справките за телефоните, настоя Румен Петков

Да извадят справките за телефоните, настоя Румен Петков | StandartNews.com

Плевен. Прокуратурата да провери колко пъти са искани справки за телефонните разговори по време на сегашното правителство и за 4 г. назад. Това настоя бившият вътрешен министър Румен Петков по повод обявените резултати от проверката на сигнала за незаконно подслушване, подаден от Сергей Станишев.

„Има една техника по Закона за електронните средства, която позволява на определени служби като ДАНС да изискват без мотивация и име да им се предоставя информация за комуникацията от определен телефон. От тези данни се вижда с кои притежатели на номера е разговарял даден журналист, политик или бизнесмен. Ако подготвен служител разполага с тях, на практика ще знае всичко за него. Странно е защо на никой не прави впечатление, че датите, които бяха обявени за нерагламентирано и безконтролно ползване на техниката на МВР за подслушване, са 15, 16 и 18 март. Те са от времето на служебното правителство, което влеза в действие на 13 март. Това е много страшно. Прокуратурата трябва да продължи нататък", настоя Румен Петков.

„Трябва да се потърси сметка на министър-председателя Марин Райков и да е ясно, че носи отговорност и президентът Росен Плевнелиев. Действията на сегашния кабинет да бъдат разследвани от независимо гражданско бюро за контрол върху ползването на специалните разузнавателни средства, което бе разтурено още в началото на управлението на ГЕРБ", смята още Петков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай