ЦИК с писмо до министър, какво поиска

Относно машините

ЦИК с писмо до министър, какво поиска | StandartNews.com

ЦИК изпрати писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски, с което да го запознае, че удостоверяването на машините, подписано от неговия заместник, е незаконно, както е посочил съдът. От министъра се очаква да предприеме действия по удостоверяване на машините, за да може ЦИК да организира втори тур със смесено гласуване на 5 ноември, тъй като съдът отмени решението на Комисията в частта за втори тур на 5 ноември.

Заседанието на ЦИК започна със запознаване на членовете с решението на Върховния съд от снощи. Заместник-председателят и говорител Росица Матева пожела да прочете публично решението, за да опровергае: "превратни коментари от медиите и експерти", че ВАС е обявил за незаконосъобразно решението, с което на 29 октомври ЦИК не допусна да се гласува с машини на първия тур. 

След като започна да чете решението, Росица Матева наблегна на моментите, в които се обявява, че решението на ЦИК за гласуване с хартиени бюлетини на 29 октомври не противоречи на закона:

"Съдът казва: "Както към момента на приемане на обжалваното решение, така и към настоящия момент на постановяване на решението на съда на 30 октомври, липсва надлежно издадено решение от компетентните органи, защото от изрична компетентност на министъра на електронното управление е да проведе процедурата и да подпише всички документи от името на министерството на електронното управление, свързани с удостоверителната процедура"".

Членът на комисията Георги Баханов настоя с изрично съобщение или пресконференция ЦИК да отговори на "проведената атака спрямо комисията заради взетото решение":

"За да може да бъде обяснено на всички избиратели, че решението на ЦИК за недопускане гласуването с машина на първи тур, е абсолютно правилно; за да стане ясно на всички хора, че ЦИК е взела такова решение, а не да се изказват представители на партии, и то на ръководни длъжности, че видите ли е било отменено решението на ЦИК, от ЦИК да си  подадат оставките и т.н".

По предложение на председателя на ЦИК Камелия Нейкова бе изпратено писмо до министъра на електронното управление Александър Йоловски, за да бъде запознат той с факта, че неговият заместник не може да подписва удостоверяване.

"Какви действия ще предприеме министърът в изпълнение на закона от посоченото съдебно решение, тъй като, в случай че не е проведена законосъобразна процедура от компетентния орган, какъвто е само министърът на електронното управление в случая, не може, към този момент, да се говори какъв ще бъде начинът на гласуване на втория тур на 5 ноември".

Против изпращането на писмото до министър Йоловски гласува Красимир Ципов с обяснението:

"Можеше още миналата седмица да подпише това решение, след като всичко е било наред, и да не сме изправени в такава ситуация как да реагира ЦИК по-малко от 2 дни до изборния ден. Да уведомяваме министъра на електронното управление да си свърши работата аз не намирам абсолютно никаква логика".

Писмото до Александър Йоловски вече е изпратено, информира БНР. Очаква се и неговият отговор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай