Човек на президента: Нови избори? Рано е

Това коментира Александър Маринов

Човек на президента: Нови избори? Рано е | StandartNews.com

Все още е рано да се каже дали се върви към нови избори. От значение е каво ще направят участниците в този процес и най-вече тези с повече тежест. Това каза в предаването "Още от деня" по БНТ проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет към президента.

Днешните консултации хвърлиха светлина върху намеренията и амбициите на почти всички. От тази гледна точка няма много голям ентусиазъм за съставяне на правителство.

Като изключим голямата енигма – "Има такъв народ", повечето от останалите политически сили са готови да участват, но не са готови да поемат мандата. Голямата отговорност да поемеш мандата, изглежда, е доста тежка в такава ситуация, заяви проф. Маринов.

Президентът няма да играе ролята на муза и да вдъхновява при съставянето на новия кабинет. Аналогията с президента Георги Първанов няма основание.

Президентът каза ясно, че ще се придържа към духа и буквата на Конституцията, която не дава на държавния глава ролята на архитект. Президентът не би трябвало да се меси по такъв начин в конституционната процедура.

Той не трябва да е само страничен наблюдател, но трябва много стриктно да спазва своите правомощия, подчерта проф. Александър Маринов.

Теоритично ключът към съставяне на ново правителство може да държи и БСП, каза още председателят на Стратегическия съвет към президента, пише Novini.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай