Чобанов: Президентът ще наложи някакъв тип вето

Финансовият министър праща на "Дондуков" 2 всяко искане за допълнително плащане

Чобанов: Президентът ще наложи някакъв тип вето | StandartNews.com

София. Президентът има намерение да наложи някакъв тип вето върху актуализацията на бюджета. Това заяви финансовият министър Петър Чобанов след близо двучасов разговор с Росен Плевнелиев.

"При наложено вето моите ходове са да изпълнявам бюджета. Тъй като има нови искания за разходи, ще уведомявам президента за новите разходи. Ще посъветвам и министрите да го уведомяват", заяви Чобанов. По думите му тази актуализация се прави, за да се извършат важни разплащания.

"Дори и да бъде отложена с 2 месеца актуализацията обясних на президента, че така ще възпрепятства да прилагаме политиката, която сме обявили", заяви финансистът.

По време на разговора на двамата държавници е станало ясно, че на "Дондуков" 2 още не са получили от парламента одобрената миналата седмица бюджетна актуализация.


„Винаги по отношение на подобен въпрос имаме политически аргументи, имаме и чисто бюджетни аргументи. Така че от тази гледна точка целта не може да се каже, че е била толкова да го убедя той да си промени мнението. Той вече е формирал такова. Просто идеята беше да се запознае с това каква е нашата мотивация, да си поговорим двамата на четири очи, за да може той да формира своето мнение. Като цяло той сподели с мен, но аз няма да говоря от негово име, че у него съществува известна нагласа да наложи някакъв тип вето на бюджета", посочи финансовият министър.

Той напомни, че президентът има право по конституция да налага вето. "Въпросът е обаче това вето, няма как да бъде в чистия смисъл на ветото противоконституционно, тъй като текстовете са изрядни, текстовете са изчистени. Той може да наложи вето по отношение на целесъобразност, което обаче това е директна намеса във фискалната политика, т.е. той дава една заявка и той да участва в правенето на фискална политика", каза Петър Чобанов.

За резултатите от срещата министърът посочи, че тя по-скоро е била с цел "двете страни да си изложат ясно аргументите и оттам нататък той каза, че продължава да мисли. Възможно е да имаме и нова среща, когато той получи текстовете, не знам може да са дошли вече от Народното събрание, когато получи конкретните текстове, когато прецени дали това, което иска да направи като вето е приложимо и какво ще е влиянието му върху бюджета. Аз си позволих да му обясня, че частично вето върху бюджета няма", коментира Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай