Чобанов мъмри кметове за мудни проекти

Червени депутати разпъват на кръст министри с блиц-въпроси

Чобанов мъмри кметове за мудни проекти | StandartNews.com

Боровец. Отделни кметове на общини бавят реализацията на мащабната правителствена програма "Развитие на регионите" и в резултат на това финансовият министър Петър Чобанов се очаква да привика градоначалниците на нарочна среща като ги прикани да действат по-бързо по реализиране на отделните проекти.

 

При някои кметове има забавяне, но ще вземем мерки, коментира пред "Стандарт" Чобанов. Той пристигна пръв от министрите на Боровец, където правителството и депутатите от БСП са на двудневен семинар. Кметове на ГЕРБ бойкотират правителствената програма, коментираха неофициално червени избраници, които очакват с интерес утре докладът на финансист номер едно за реализацията на националната инвестиционна програма и преходът между двата програмни период в ЕС.

 

В панела за развитие на регионите ще вземат отношение вицепремиерът Зинаида Златанова, Десислава Терзиева - министър на регионалното развитие, екоминистърката Искра Михайлова и Иван Данов - министър на инвестиционното проектиране. Общо четири основни теми ще обсъдят социалистите с кабинета на премиера Пламен Орешарски.

 

В първия панел "Държавност" модератор ще бъде председателят на парламента Михаил Миков. А там основно участие имат военният министър Ангел Найденов, който ще докладва най-актуалната обстановка около бежанската вълна.

 

Външният министър Кристиан Вигенин и Васил Маринов, зам.-министър на МВР, също ще се включат в панела по темите за кризата в Украйна, законопроекта за МВР и противодействието на битовата престъпност.

 

В панел "Икономическо възстановяване и развитие" основен водещ ще е зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов. А за реиндустриализацията ще говорят вицепремиерът Даниела Бобева и икономическият министър Драгомир Стойнев. К

 

Как ще бъдат променени механизмите за разпределяне на селско-стопанските субсидии пък е темата на земеделския министър Димитър Греков.

 

В раздел "Социална политика" модератор ще бъде Корнелия Нинова, шефка на социалната комисия в парламента. Социалният министър Хасан Адемов ще представи мерки за повишаване на заетостта. За подобряването на състоянието на Спешната помощ ще говори здравният министър Таня Андреева.

 

В третия панел са и образователната министърка Анелия Клисарова, министърът на младежта и спорта Мариана Георгиева и Петър Стоянович - министър на културата.

 

Депутатите от "Коалиция за България" и председателите на съвети към Националния съвет на БСП са подготвили куп въпроси към правителството, научи "Стандарт".

 

Как да се подобри взаимодействието между кабинета и парламентарната група, респективно между ресорните министри и постоянните комисии в парламента, какви спорове по предстоящи за обсъждане въпроси и законопроекти има между БСП и ДПС, респективно между БСП и кабинета или по които БСП трябва да изясни своята позиция са част от въпросите на червените избраници.

 

Депутатите ще питат и какви инициативи предлагат министрите за изпълнение на основните обещания от предизборната платформа на БСП и програмата на правителството.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай