Чобанов: Дефицитът се вдига до 2 % до края на годината

Чобанов: Дефицитът се вдига до 2 % до края на годината | StandartNews.com

София. „Предвиждаме дефицитът да нарасне до два процента в края на годината, при 1,3 % дефицит, планиран в бюджета. Грубо това е около 600 милиона лева". Това заяви финансовият министър Петър Чобанов в предаването „Неделя 150" по БНР. Той обясни, че това няма да надхвърля критериите от Маастрихт.

„Фискалната стабилност остава приоритет, но не по начина, по който я разбираха предишните управляващи", допълни още Чобанов. Той уточни, че парите са за разплащане с бизнеса, а не за социални мерки както се внушава. И продължи, че не става въпрос за актуализация на бюджета в размер на един милиард лева, а за разлика в дефицита в размер на 600 милиона лева. „Ще намалим приходите, които и без това няма да се изпълнят", каза още той.

Около 1 милиард лева е оценката на данъчните агенции за недостига на приходи, уточни министърът. Той обяви за неоснователно обвинението, че до момента изпълнението не говори в тази посока. „Категорично приходите няма да бъдат изпълнени. Ние можем да не актуализираме, но това означава, да не изплатим всички разходи", каза Чобанов.

Разходите на министерства и ведомства ще бъдат намалени с 5 % от 1 юли, ще се търсят и възможности за резерви, обясни финансовият министър.

„В НАП гласуваме доверие на г-н Бойко Атанасов, който беше заместник. Дава му се възможност да работи, да направи промените, които е предвидил, и да демонстрира резултатите, които очакваме от него, а именно – да увеличим събираемостта", завърши Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай