Чобанов с мрачна прогноза за бюджета. Къде са парите?

По-разумно е да се удължи срокът на сегашния бюджет, ако няма редовно правителство

Чобанов с мрачна прогноза за бюджета. Къде са парите? | StandartNews.com

Мрачна прогноза за парите на държавата направи председателят на Бюджетната комисия в парламента доц. Петър Чобанов в интервю за предаването „Бизнес.БГ” по БНТ.

Вторият транш от средствата по Плана за възстановяване и устойчивост е под въпрос заради наследените проблеми. В плана сме си поставили за цел неща, които може да са привлекателни, но не работят за ръст на икономиката, каза Чобанов.

Министерството на финансите твърди, че първият транш по Плана ще бъде получен до края на годината. Но с него ще се финансират не проекти по Плана, а плащания за пенсии и други социални разходи, обясни Чобанов.

Той коментира анонсираните от МФ три варианта за бюджет за 2023 г. - силно консервативен с 3% дефицит, надценен – с 6,6 на сто дефицит, и по средата.

Ситуацията, пред която сме изправени, е наистина сложна. Видяхме от актуализацията на бюджета за 2022 г., че когато няма ясно изразено парламентарно мнозинство, когато няма кабинет, който носи отговорност за действията си, когато няма конкретна програма зад бюджета, тогава  някои партии може да подходят безотговорно и да решат, че са в предизборна ситуация. Така бюджетът може да се окаже натоварен с излишни разходи. И да се стигне до т.нар. надценен вариант, коментира Петър Чобанов. И обясни: „Но той не е надценен. Той е проекцията на това, което кабинетът на Промяната” заложи в бюджета за 2022. Когато продължим тези мерки и ги остойностим, се получава дефицит от 11 млрд. лв. и 15 млрд. лв. дълг. За съжаление, рискуваме тези 15 млрд. лв. дълг да се повторят през всяка от следващите 3 години. И да стигнем до силно неустойчиви дългови нива, при които да си кажем, че няма откъде да вземем пари за лихвите.”.

Към момента изглежда по-разумен е вариантът, при който удължаваме действието на този бюджет, но като си поставим ясен срок, че когато има възможност да се състави редовно правителство, тогава ще бъде приет и редовен бюджет за следващата година. Тоест срока в закона – 31 октомври, да го отсрочим с няколко месеца, за да може, когато има редовно правителство, да приемем бюджет, каза председателят на ресорната комисия в НС.

Ние не сме се отказали възможността да търсим разума, не сме се отказали от диалогичността и конструктивизма да се опитаме да съставим програмен кабинет. Ако не се случи обаче ще приемем закон да удължаване действието на бюджета, за да сме сигурни, че никой няма да остане гладен през зимата, че бизнесът ще бъде подкрепен, каза Чобанов.

Отговорните политически сили, въпреки че не се вижда някакво изразено мнозинство, няма да оставят държавата да няма бюджет и да разчита на автоматично приложение на Закона за публичните финанси. Мисля си, че законът за удължаване на бюджета ще бъде приет, подчерта председателят на Бюджетната комисия в НС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай