Червеняков: Прекалената власт в ръцете на един човек е опасна

Червеняков: Прекалената власт в ръцете на един човек е опасна | StandartNews.com

София. Промените в Закона за ДАНС са стъпка към връщане на държавността в страната, заяви депутатът от ПГКБ Младен Червеняков в "Лице в лице" по bTV. Според него системата на МВР, както беше структурирана през последните четири години, страда от редица недостатъци. Червеняков даде пример със скандалите с подслушванията и рекета върху бизнеса.

Според депутата от левицата проблемите могат да се търсят в две посоки. От една страна е прекалената власт в ръцете на един човек, което според Червеняков е опасно. От друга страна МВР се занимава с несвойствени функции - като противопожарна охрана, бедствия и аварии, документите за самоличност и т.н. Депутатът от ПГКБ беше категоричен, че МВР трябва да се занимава с полицейска и охранителна дейност - защита на обществения ред и противодействие на престъпността. Депутатът от левицата обърна внимание, че никой не иззема всички правомощия по отношение на дознанието, които има МВР. Там остават две основни звена, които традиционно са работили в МВР - икономическа и криминална полиция.

"Реформи в системата за сигурност ще има, това е първата стъпка", каза още Младен Червеняков. Според него от тук нататък следва да се реши чрез рамков закон правомощията на МС, НС и президентство по отношение на тази дейност.

"Трябва да се решат какви други агенции да се създадат", отбеляза Червеняков и напомни за идеята на БСП СРС-тата да се извадят от МВР. Депутатът изрази мнение, че е необходимо да се приемат поне още четири закона. Единият е рамков закон за сигурността и закон, който да регламентира другите служби в сферата - разузнаване, охрана, Дирекцията за специални оперативно-технически операции.

"Необходим е Закон за оперативно-издирвателната дейност, Закон за Съвета за сигурност към МС", добави Червеняков.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай