Червеният вълк единак

Червеният вълк единак | StandartNews.com

Георги Кадиев е непредвидим играч и виртуоз и в социалните мрежи

Изненадващото излитане на Георги Кадиев във битка за София издава плашещата тенденция ярките политици на БСП да се разхвърчават като осколки. Преди това червената партия напусна дългогодишният главен редактор на "Дума" Юрий Борисов и лидерът на "Русофили" Николай Малинов. На местния вот те ще се състезават с нов проект - Социалистическа партия "Български път". По този начин "Позитано" 20 се изправя пред нарастващата вероятност червеният електорат да бъде поделен между няколко играчи.

Самият Кадиев, изглежда, ще получи подкрепата на АБВ, за да се изправи за трети път срещу Йорданка Фандъкова. В негова полза е обстоятелството, че образът му като кандидат-кмет на БСП е трайно наложен в съзнанието на столичните социалисти от предишните кампании.

Финансовото юпи на столетницата влезе по червен килим в голямата политика през 2005 г., когато със съдействието на Румен Овчаров директно бе катапултиран за депутат в Бургас, а после и за зам. финансов министър. Задържал се едва 2 г. на поста, Кадиев натрупа стаж като столичен съветник и народен представител.

Вече за никого не е тайна, че Георги Кадиев минава за неуправляем и непредвидим играч. По принцип не му липсва кураж да тръгне срещу течението, въпросът е, че това, което някои намират за вдъхновяваща смелост, за други е изумителна глупост. Навремето Кадиев втрещи съпартийците си като цъфна на столичния гей парад. После веднъж през лятото на 2013 г. му се случи на излезе на протест срещу кабинета на Орешарски пред централата, където протестиращите минаха и го поляха с бира.

На конгреса на БСП през май 2012 г., когато всички кандидати за лидер начело с Георги Първанов демонстративно си направиха самоотводи и отказаха да се състезават със Сергей Станишев, единствен се реши да влезе в обречената битка. Вълк единак, който с неособена охота участва в многолюдни мероприятия, но е виртуоз в социалните мрежи и виртуалната комуникация. За разлика от интригантите и подмазвачите на високите партийни етажи, Кадиев никога не влиза в лични кавги, не използва компромати и не маже с катран опонентите си. Идеите и действията му винаги са публично разгърнати и добре обосновани, в това число и с икономически аргументи, недостъпни на голямата част от червените агитатори.

На последния парламентарен вот Кадиев не бе поставен на предно място в листата, но преференциалният вот за него от близо 6000 гласа го изстреля в Събранието. Той никога не се е славел с хармонични отношения с партийното ръководство, но напоследък общуването им стана мъчително. Заради импровизациите му по отношение на агитацията на чужд език наскоро в парламентарната група му устроиха тежък другарски съд, на който за малко се размина с гилотината. След обявяването на кандидатурата му за кмет неговите съпартийци го засипаха с лавина от хули и клевети. "Ренегат" и "агент на ГЕРБ" бяха най-милите обръщения, претоплена бе и историята за търговката на ток, с която е имал късмета да се бракосъчетае. Нездравото изригване на страстите показва, че БСП лековато да падне в капана да сипе огън и жупел повече срещу Кадиев, отколкото срещу основния противник - Фандъкова. В крайна сметка тази развръзка устройва всички засегнати. БСП ще си намери оправдание за загубата, а пък Кадиев слага ново начало и тепърва ще се види дали той ще може да се интегрира в АБВ, или ще подхване самостоятелен проект. За тази цел на 25 октомври той ще има отличната възможност да преброи столичните си фенове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай