Червените се разбраха за "Уестингхаус"

Червените се разбраха за "Уестингхаус" | StandartNews.com

БСП стои зад изграждането на нови мощности в АЕЦ "Козлодуй"

БСП прие решението на бившия енергиен министър Драгомир Стойнев за подписаното Акционерно споразумение с американската "Уестингхаус". Дни преди да сдаде поста, Стойнев се съгласи на стъпката по изграждане на VII блок на АЕЦ "Козлодуй". Решението предизвика бурна реакция сред червените и вчера бе обект на разгорещени дебати в рамките на Националния съвет на БСП.

"Срещнах критики, но получих и много разбиране в Националния съвет на партията, тъй като това е важна стратегическа тема. Още по-важни са и стратегическите обекти за България и по тези обекти е необходимо да има консенсус. Ясно и категорично обясних, че този обект е така конструиран, че от него не може да се краде", заяви след края на пленума бившият енергиен министър.

В специална декларация червените посочват, че "не приемат важни управленски решения, без за тях да е получен съответен политически мандат". "Настояваме за анализ и оценка на договореностите и набелязаното развитие за изграждане на нов блок на АЕЦ "Козлодуй", посочват в декларацията си социалистите, като обръщат "особено внимание на финансово-кредитните, ценовите и експлоатационните условия. В противен случай не подкрепяме влизането на споразумението в сила". Червените потвърдиха и позицията си за "приоритетно развитие на ядрената енергетика в страната", включително и за възобновяване на проекта "Белене" и удължаване на срока на експлоатацията на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй".

По казуса "Уестингхаус" са взети 3 публични решения на Министерския съвет, като едно от тях е да бъде подписано Акционерното споразумение за VII блок в АЕЦ "Козлодуй", заяви по-рано през деня Драгомир Стойнев пред bTV. Експерти от "Уестингхаус" се срещаха с представители на всички политически сили, допълни Стойнев и отхвърли съмненията, че за подписването на споразумението не са знаели премиерът Пламен Орешарски и ръководството на БСП. Акционерното споразумение с "Уестингхаус" не води до "никакви разходи", каза Стойнев. То е само "безплатен билет да започнем разговори с банките кредиторки и да направим финансов модел", обясни ексминистърът. Ако този финансов модел не ни устройва - "всичко приключва без санкции и финансови неустойки за България", обясни Стойнев. Подписаното споразумение може да бъде прекъснато от служебния кабинет и тогава проект за VII блок няма да има, заяви Стойнев. В момента енергетиката трябва да решава много по-важни въпроси от тези за VII блок в АЕЦ "Козлодуй", каза още Стойнев.

Конституционният съд отмени таксата от 20% върху приходите на ВЕИ централите. Настоявам служебният кабинет да предприеме действия, за да предотврати последствията, заяви Стойнев. В противен случай ще се стигне до поскъпване на тока и до загуба на работни места за българските миньори, заяви Стойнев.
В случай, че бъде открит природен газ в Черно море, той ще може да се транспортира по "Южен поток". Това предвижда договор между "Газпром" и БЕХ, който бил подготвян от кабинета "Орешарски", уточни Стойнев. Той защити решенията на бившия кабинет за проекта, включително и за издаването на разрешително за строеж на компресорната станция в Паша дере. България не трябва да е пасивна по проекта и да чака какво ще реши ЕК, а да го защитава, заяви Стойнев. Съгласно действащите закони министърът на регионалното развитие не може да отмени издаденото разрешително за строеж на обекти от "Южен поток", съобщиха от МРР. При жалба срещу издаденото разрешително компетентен е Върховният административен съд. Вчера бяха подадени две жалби до ВАС срещу разрешителното - от "Гражданска лига за България" и от Реформаторския блок.

Бойко: И "Белене" беше като VII блок

Спряхме проекта за АЕЦ "Белене", защото имахме същата хипотеза като за "Уестингхаус" - нямахме пари, тъй като вие (б.р. - кабинетът "Станишев") бяхте подписали същото споразумение, само че между НЕК и руска компания, без да се знаят финансовите параметри, без да се знае колко е ескалацията на цените и кое колко ще струва. Това каза председателят на ПП ГЕРБ и експремиер Бойко Борисов в предаването "Тази сутрин" на bTV. Затова и на "Уестингхаус" им казах "не бързайте да подписвате нищо, докато не се знае колко ще е цената на тока, колко пари ще струва, откъде ще вземете парите", посочи Борисов. Лъжа е, че подписаното споразумение с "Уестингхаус" няма да ни струва нищо, обясни Борисов. В момента ще изтеглят 42 млн. долара, за да направят проекта. Ако той не се случи, 70% на 42 млн. долара (тъй като българското участие е 70%) са над 30 млн. долара - толкова ще ни струва това упражнение, изчисли експремиерът Бойко Борисов.

"БСП - лява България" с двама лидери на вота

"БСП - лява България" ще е най-вероятното име на коалицията от партии около Столетницата. Предстои решението да бъде окончателно взето следващата седмица. От думите на новия говорител на Изпълнителното бюро на БСП Атанас Мерджанов стана ясно, че председател на коалицията ще бъде Михаил Миков. Сергей Станишев ще заеме поста председател на Консултативния съвет към коалицията, допълни той. Решението за това е било взето още преди две седмици, съобщи Мерджанов.
Вчера по преценката на Миков като членове на Националния съвет на БСП бяха освободени и трима негови членове - Красимир Янков, Борислав Гуцанов и Емил Костадинов, който бе ковчежник на партията. На тяхно място ще влезе Захари Георгиев. А финансите поема зам.-председателят Евгени Узунов. Бившият военен министър Ангел Найденов вече пък няма да е говорител на Бюрото, негов наследник става Атанас Мерджанов, който бе посочен от Станишев за председател на парламентарната група на "Коалиция за България", след като соцлидерът замина за Брюксел. Листите на новата коалиция ще бъдат подредени на пленум следващата седмица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай