Черната овца на червената партия

Черната овца на червената партия | StandartNews.com

Юпито се пробва за столичен кмет и хвърли ръкавица дори на Станишев
Георги Кадиев загуби битката за промени в БСП, но е готов пак да развее знамето

"Шило в торба не стои". Под този девиз преминава дотук приличащата на комета политическа кариера на Георги Кадиев. Той попада в полезрението на БСП още докато се занимава с инвестиционно банкиране в Лондон в началото на хилядолетието. Забелязан от Румен Овчаров, червеното юпи стана депутат от Бургас през 2005 г. и непосредствено след това бе назначен зам.-финансов министър в кабинета "Станишев". Още тогава стана ясно, че Кадиев не е от послушните - влезе в открит конфликт с министър Орешарски, както и с хазартните лобита. През пролетта на 2007 г. Кадиев подаде оставка /почти в синхрон с Овчаров/ и се пренасочи към местната политика. Поведе листата на БСП в София на вота през 2007 г., а четири години по-късно стана и кандидат за кмет на София. През 2011 г. Кадиев обърка всички сметки на столичните социалисти като предложи в челото на листата "лична квота" от млади социалисти, която изненадващо получи одобрението на червените делегати.

Финансовият експерт е готов да води обречени битки като тази за "синята столица", за които не се намират други смелчаци в редиците на столетницата. В същото време той се наложи като принципен, който слуша преди всичко гласа на собствения си разум, а не повелята на ръководството.

Друг ключов момент от възхода на Георги Кадиев беше двубоят му със Сергей Станишев за лидерския пост на конгреса през май 2012 г. Тогава всички смелчаци си направиха самоотводи, включително и Георги Първанов, и единственият, който се осмели да оспори линията на Станишев, бе Кадиев.

Знаменателно бе поведението му след избухването на летните протести миналото лято. Депутатът заедно с няколко други бунтари устроиха паралелен митинг пред "Позитано" 20 , дори влязоха в конфликт с протестиращите, които ги обиждаха на "червени боклуци".

Благодарение на личните си качества Кадиев успя да обърне вота в парламента на няколко пъти - при приемането на данъчните закони, а също и на Закона за потребителските кредити. Соловите му акции причиниха немалко главоболия и на "Позитано" 20 и на "Дондуков" 1. След тежката загуба на евроизборите Кадиев за сетен път призова за радикална смяна на цялото ръководство, но остана "глас в пустиня".

Червеният бунтар се оттегли от парламента и от Националния съвет и обяви, че ще окачи ръкавиците на пирона. "Изиграх докрай битката за промяна в БСП. Не се скрих, не се предадох и продадох. Загубих я, но дадох 100% от себе си и гледам всеки в очите", заяви той. Разочарованието му идва оттам, че в лични разговори 100 процента от другарите му го подкрепят, но при гласуванията на пленуми 99% избират Станишев да остане.

Вироглавият финансов спец със сигурност няма да се откаже от политиката, но дали ще остане в БСП е трудно да се прецени предвид започналите буреносни събития в партията. Сигурно е, че при настоящото статукво той вече няма терен за игра.- В същото време в левицата бълбукат няколко амбициозни проекта като АБВ, "Движение 21" и Българската левица, които с радост биха го взели на борда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай