БСП-превратът в Града на липите загрубя

БСП-превратът в Града на липите загрубя | StandartNews.com

Стара Загора. Неочакваната смяна на досегашния областен лидер на БСП Трифон Митев и избора казанлъчанина Васил Самарски в понеделник продължава да буни духовете на социалистите в цялата област. „Преврат", „мръсна поръчка" , „реваншизъм" – това са най-меките определения за рокадата на членове на областния съвет. Тя е станала пред очите на човека от центъра от „Позитано" 20 и отговорник за областната организация Красимир Янков.

Предложението за свалянето на Митев е направил депутатът от Павел баня Атанас Пъдев с мотив – „липса на комуникация с народните представители". Новият областен шеф Самарски пък е бил предложен от областната управителка Живка Аладжова, която преди седмица го назначила за свой съветник.

„Почувствах се омерзен от случващото се, предпочетох да напусна, за да не участвам в предварително нагласен сценарий. В крайна сметка Трифон Митев „го отнесе" заради сгрешената политика на председателя Станишев. Не изключвам възможността аз да бъда следващият, който ще бъде атакуван заради позицията си, но няма подавам оставка", заяви общинският председател на БСП в Стара Загора Илия Златев.

Друг член на областния актив, Кольо Димов, пък смята, че както бе избран шеф на ДАНС, така е бил свален и областният лидер Трифон Митев – задкулисно, угоднически, без никакъв диалог. Още по-остър е друг известен старозагорски активист – Ставри Сотиров. Според него Трифон Митев е символ на лявата идея в региона, когото уважават и обичат много хора, независимо от политическите си пристрастия, и свалянето му е „мръсна поръчка, в която са впрегнати депутатите, областният управител, новият областен председател на партията и още неколцина около тях".

Недоволството срещу новия областен шеф Васил Самарски пък отекна най-силно в родния му Казанлък. „Това е човек, на когото му липсват две неща - чест и достойнство", заяви направо общинският лидер на социалистите в Града на розите Александър Минчев. В знак на несъгласие със срамната рокада той е подал оставка и е отказал поканата за зам.-областен управител. Изненадани от възкачването на Самарски на областния БСП-престол са и още много казанлъшки активисти. Те припомнят, че той загуби катастрофално последните кметски избори. В предишния мандат като председател на общинския съвет пък е бил главният виновник за пуническата война с тогавашния кмет Стефан Дамянов, върнала Казанлък години назад.

Васил Самарски, който по собствените му думи бил „отговорно изненадан", от избора си за областен шеф, свика общинските председател в сряда вечер. Мнозина предричат „кърваво" заседание, каквото и да означава това.

Целият този вътрешно-партиен бунт не би имал кой какво значение, ако не сочеше към върховете. Публична тайна е, че досегашният областен лидер Трифон Митев и хората около него, като бившия депутат и бивш здравен министър д-р Евгений Желев и общинският председател Илия Златев, са хора на експрезидента Георги Първанов. И стискаха палци за подновената му битка със Сергей Станишев. Новото лице на областна партийна организация Васил Самарски, областната управителка Живка Аладжова, бившият общински председател Бойчо Биволарски пък са любимци на самия Станишев. Очевидно е при това положение, че става дума за „отстрелване на врага с партиен билет".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай