БСП изхвърли Кадиев от парламентарната група

БСП изхвърли Кадиев от парламентарната група | StandartNews.com

Кадиев вън! Другарският съд на БСП реши да изключи депутатаот парламентарната група на партията. Социалистите взеха решението единодушно - с 37 гласа. Гласуването беше тайно и се проведе през почивката на днешното парламентарно заседание.

До отлъчването на Кадиев се стигна, след като реши да се кандидатира за кмет на София независимо от БСП, които вече издигнаха проф. Михаил Мирчев. От левицата обясниха, че решението на Кадиев противоречи на устава на партията и той трябва да напусне не само парламентарната група, но и партията.
Вчера лидерът на БСП Михаил Миков дори нарече решението на Кадиев "политически разварт".

Кадиев вече два пъти се е явявал като кандидат на БСП за кмет на София. Той беше конкурент на Йорданка Фандъкова през 2009 и 2011 г. Тази година обаче градската конференция на левицата реши да не го издига за трети път.

На 10 юни парламентарната група на БСП дори проведе дайно гласуване за изключването на Кадиев от групата, но два гласа не достигнаха, за да бъде изгонен още тогава. Причината за тогавашното гласуване беше самоинициативата му да прокара законопроект, позволяващ предизборната агитация на чужд език. Малко след това пак се заговори за изключването му, но този път причината беше друга - законопроект, който връща родните имена на починали български турци по служебен път.

"До 25 октомври ще бъда независим депутат, ще стоя до колежката Ана Баракова предполагам. Прекрасна перспектива, чудесна колежка", сподели преди минути Кадиев. Той ще остане в парламента поне до местните избори на 25 октомври и резултатите от вота ще покажат дали хората го искат в Народното събрание. Ако остане "четвърти, пети или шести", ще напусне и ще освободи мястото, за да влезе друг от листата на БСП. 

"Не ми е фикс идея да съм в парламента. Напускал съм вече, както знаете. Аз обаче бях избран преференциално, аз бях 9-ти в листата, това беше неизбираемо място. Хората гласуваха за мен с преференции", каза Кадиев, "Тази агресия, която видях срещу мен вчера и днес, бих искал да я видя насочена срещу истинския политически противник. Защото до момента не съм чул една дума за ГЕРБ, не съм чул една дума за другите политически противници. Едва ли не аз съм големият проблем на БСП. Не, не съм аз. Големият проблем на БСП е абсолютната летаргия, в която е изпаднала. Съжалявам, че това са единствените новини, които създаваме", завърши Кадиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай