БСП: Изборът на шеф на ДАНС не е предрешен

БСП: Изборът на шеф на ДАНС не е предрешен | StandartNews.com

София. "Ще има дебат за изборa на нов ръководител на ДАНС, както в парламентарната група, така и в пленарна зала с всички останали парламентарни групи",  заяви народният представител от КБ Филип Попов в ефира на БНР.

По думите му първо на разискване в пленарната зала всеки народен представител ще може да гласува както сметне за добре. Има правила за дейност на НС и няма механизъм, по който той да бъде спрян, категоричен беше социалистът. На въпрос дали няма да се проведе дебат и с гражданското общество Попов обясни, че в закона за ДАНС има разписани правила за избирането на ръководителя й, а именно, по предложение на министър - председателя и с решение на НС и „чисто правно няма как в самата процедура да бъде включено гражданското общество".

Той обясни, че двете кандидатури са били предварително оповестени и обсъдени, като подчерта „Кандидатите представиха своите автобиографии. И двамата са с дългогодишен опит в системата и са професионалисти". Социалистът напомни, че кандидатите са посочили като свой основен приоритет борбата с корупцията, която е основен проблем за България. На въпрос за обвиненията към Писанчев за подслушване на журналисти, по случая "Галерия", Попов обясни, че подслушване пряко на журналисти не е имало, но няма как законово и практически да се отдели послушването на един човек от тези с които комуникира, сред които има различни хора и Писанчев е изпълнявал своите служебни задължения.

Народният представител обясни, че времето между предложението и избора на шеф на ДАНС не е голямо, но е имало публично обсъждане, което продължава и към настоящият момент в НС. „Не е сигурно на 100процента, че който и да е кандидата предложен от министър председателя, ще бъде веднага избран от НС за председател на ДАНС", заяви Попов. Той заключи, че изборът трябва да бъде поставен, над партийното говорене.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай