БСП се включва в протеста на превозвачите в Брюксел

Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел, съобщи на пресконференция лидерът на социалистите Корнелия Нинова...

БСП се включва в протеста на превозвачите в Брюксел | StandartNews.com

Представители на БСП ще се включат в протеста на транспортните фирми в Брюксел, съобщи на пресконференция лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

„Обсъждахме решения, действия по проекта „Макрон“ и готвените протести от българските транспортни фирми. За нас проекта „Макрон“ на равнище Европа е антиевропейски, защото погазва основен принцип в ЕС на свободно движение но хора и стоки, разделя Европа на малки и големи, Изток и Запад, център и периферия. За България това е тежък удар върху икономиката ни“, каза още Нинова.

По думите й правителството е проспало възможността да защити българския национален интерес и е обрекло българските транспортни фирми. „Защо? Като председател на Съвета на ЕС, когато имахме по-големи възможности, докато се прегръщаше и потупваше, зае следната позиция – България като председател не може да взема страна и трябва да се държи неутрално. До месец май българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес“, подчерта Нинова.

Тя обясни, че БСП ще се включи в протеста на превозвачите. „Георги Свиленски ще пътува с тях, ще бъде в Брюксел, ще участваме в протеста“, допълни Нинова.

Ще търсим подкрепа от другите партии в ПЕС за позицията на България по мобилния пакет – Борисов да търси от Меркел и Макрон, призова още Нинова.

„Пускаме искане до нашето политическо семейство, до г-н Удо Булман, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, до г-н Тимерманс, който е водещият ни кандидат за председател на ЕК, с искане да разговарят с колегите от другите партии за подкрепа на позицията на България. Важно е да търсим съюзници в този момент, макар и правителството да закъсня за това. Призовавам премиера да се обърне към г-жа Меркел - да поиска, да помоли Германия да отстъпи от натиска и да се помогне на българския национален интерес. Да се обърне към г-н Макрон, с когото може би в Евксиноград решаваха този въпрос“, заяви Нинова. Според лидера на БСП, ако този въпрос не бъде решен, най-добрият вариант е този състав на ЕП да остави въпроса за следващия, тъй като този е на финала си.

Нинова коментира, че когато страната ни е имала по-големи възможности за действие по въпроса - по време на европредседателтвото, докато премиерът се е прегръщал и потупвал с европейските лидери е заел позицията, че България като председател на Съвета на ЕС не може да взема страна и трябва да се държи неутрално.

„До месец май българското правителство нямаше официална позиция в защита на българския интерес“, подчерта Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай