Бойко се отметна, иска избори на пролет

Борисов събра посланици от Европа на среща

Бойко се отметна, иска избори на пролет | StandartNews.com

София. Изненадващо лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов отстъпи от искането си за незабавна оставка на кабинета "Орешарски".

"Да обявят май месец предсрочни избори, тогава вече веднъж ще се харчат пари за вот, масрафът го има", обоснова се Борисов. По думите му това е единственият начин да се успокои обществото. "Октомври вече не може има избори, те се забавиха, а май месец ще се избират европейските народни представители", коментира той. Борисов обаче обвини управляващите, че много са се забавили с гледането на нов Изборен кодекс, което бе едно от условията на ГЕРБ за връщане в парламента. Един от основните мотиви на бившия премиер е, че около избори администрацията работи с ниски темпове, като добави, че и цената на един вот не е за пренебрегване "и удря всички по джоба".

"Предупреждавах ги през февруари, че ако има предсрочни избори, ще се наруши ритъмът на държавата", обърна се Борисов към управляващите. Според него оставката на неговия кабинет е основната причина заложените приходи да не могат да бъдат изпълнени.

"Когато вкарвате държавата в криза, оправете си бакиите", заяви Борисов.

Другите парламентарни групи обаче отхвърлиха категорично хипотезата за насрочване на дата за предсрочни избори през май.

"В състояние ли сме да отстраним първопричините, които предизвикват перманентния протест на българите от началото на годината?", запита лидерът на ДПС Лютви Местан. Той отбеляза, че динамиката на политическите процеси е огромна и нито вот, нито цял мандат не може да е самоцел на кабинета.

Лидерът на националистите Волен Сидеров пък не пожела да коментира по същество предложението, "защото Борисов си мени мнението сутрин, обед и вечер". И съзря олигархични кръгове около бившия премиер, които го командват. Волен описа и съглашателство между останалите три парламентарнопредставени партии, като разкритикува "имитацията на спор в пленарната зала". По негови думи реално няма спорове, а останалите партии са на едно мнение по всички въпроси, включително и бюджета, и ваканцията.

Зам.-председателят на левицата Янаки Стоилов пък предположи, че промяната на позицията означава, че депутатите на ГЕРБ ще се включат по-активно в работата на парламента. Според него дали ще има или не предсрочни избори зависи от политиката на правителството и резултатите от плана "Орешарски".

След като изрази мнението си в парламента, Борисов не остана дълго в сградата, тъй като имаше предвидена среща с посланици на държави от Европа в централата на ГЕРБ, която бе закрита за медии.

"Срещата бе изложение на политическата обстановка в страната по начин, по който ГЕРБ я виждат", заяви след разговора Огнян Златев, ръководител на представителството на Европейската комисия у нас. "Официалната позиция за ситуацията в страната е, че политическите сили, и всички, от които зависи управлението, трябва да седнат заедно и да намерят някакъв минимален консенсус върху това, което се случва", допълни Златев. Посланиците отказаха коментар след срещата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай