Бойко представи Захариева като новия правосъден министър

Бойко представи Захариева като новия правосъден министър | StandartNews.com

Премиерът Бойко Борисов представи Екатерина Захариева като номинацията на ГЕРБ за министър на правосъдието.

Това стана началото на заседанието на Министерски съвет. По-късно днес тя ще бъде представена на политическите партии в парламента.

"Събрахме се лидерите на ГЕРБ и Реформаторския блок, защото както многократно съм казвал, когато се избира министър, трябва да бъде направено в този формат. След това се срещнахме с АБВ и Патриотичния фронт, те също декларираха своята подкрепа. Спрели сме се на Екатерина Захариева. А сега ще отидем в Народното събрание и ще се срещнем с парламентарните групи и се надявам до петък да приключим всички процедури", каза Борисов пред министрите.

Екатерина Захариева е юрист по образование. Политическата ѝ кариера стартира с първия кабинет на ГЕРБ, в който бе заместник-министър на регионалното развитие. След спечелването на президентските избори през 2011 година от Росен Плевнелиев, тя стана негов главен скеретар в президентството.

След това зае поста министър на регионалното развитие в двата служебни кабинета, които Плевнелиев назначава – правителствата на Марин Райков и Георги Близнашки. Във второто, съвместно с тази длъжност, беше и министър на инвестиционното проектиране.

Екатерина Спасова Гечева-Захариева е родена на 8 август 1975 г. в град Пазарджик, България. Завършва Eзикова гимназия „Бертолт Брехт" в Пазарджик с профил немски език.

Магистър по право на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски".

От 2001 до 2003 г. е адвокат. През 2003 г. е назначена за юрисконсулт, а от 2007 г. е директор на дирекция „Правно-нормативно и административно обслужване" в министерство на околната среда и водите.

От август 2009 г. е заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството с ресори Законодателство; Устройство на територията и проекти; Държавна собственост; Жилищна политика; Концесии; ГРАО; Регионално развитие; Търговски дружества и държавни предприятия.

Има специализации по „Развитие на способностите за извършване на оценка на въздействие на законодателство и политики" по проект „За добро обществено регулиране: институционализиране на процеса на оценка на въздействието в държавната администрация", Консорциум „Джейкъбс енд Асошиейтс Юръп Лимитид"; по Европейско право; „Човешки права и околна среда" във Венецианска комисия в Триест, Италия; по "Стратегическо планиране и координация за оценка на въздействието на законодателство и политики и участие на обществеността във взимане на управленски решения" в Института по публична администрация в Дъблин, Ирландия, и в Националното училище по администрация в Париж, Франция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай