Боят в парламента пак се размина за малко (ОБЗОР)

Боят в парламента пак се размина за малко (ОБЗОР) | StandartNews.com

Депутати от "Патриотичния фронт" и "Атака" отново бяха на косъм от физически сблъсък в пленарна зала, след като миналата седмица народни представители от двете групи си размениха по няколко обидни реплики и почти не се сбиха.

Повод за днешния спор стана статия на лидера на "Атака" Волен Сидеров, озаглавена "Да освободим Альоша от наряд". Материалът е публикуван през 1991 г. в партийния орган на СДС в. "Демокрация" - по времето, в което националистът е бил главен редактор на изданието. В хода на дебата относно законопроект, който трябва да позволи на български военни да служат в многонационални формирования или на длъжности в международни организации - например в Центъра за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия, депутатът от "Патриотичния фронт" Димитър Байрактаров репликира Сидеров, като зачете от таблет статията, в която избраникът от "Атака" "громи" съветската армия и възхвалява въоръжените сили на САЩ. "Там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Ако не можем да минем без страж на мира, нека това да бъде този, който защитава най-добре демокрацията. Американските момчета знаят как става това", гласи текстът, написан от Сидеров.

Споменаването на заглавието на материала обаче предизвика светкавична реакция от депутатите от "Атака", които вкупом се втурнаха към трибуната и започнаха да заплашват Байрактаров. Заместникът на Сидеров Десислав Чуколов дори хвърли куп хартия към депутата от "Патриотичния фронт". А на помощ към трибуната се притичаха и "патриотите". Само намесата на квесторите предотврати саморазправата. Това накара председателстващият заседанието да го прекрати, за да може страстите да се успокоят. Взаимните упреци между двете фракции обаче продължиха в кулоарите, но без да се стига до физически сблъсък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай