Борисов се скарал на Калфин за осигурителните прагове

Борисов се скарал на Калфин за осигурителните прагове | StandartNews.com

Изключението, което се прави за осигурителните прагове на тютюнопроизводителите, няма да бъде прието. Това заяви министър-председателят на България и председател на ПП ГЕРБ Бойко Борисов пред журналисти преди началото на конгреса на Европейската народна партия (ЕНП), който се провежда в Мадрид.

„Снощи съм се скарал на вицепремиера Калфин, след като разбрах за осигурителните прагове и изключението, което се прави за тютюнопроизводителите. Така че това няма да бъде прието. Това го гарантирам. И се надявам друг път, когато има подобни желания или анонси в публичното пространство, защото това не е минало нито на съвет, нито на тристранка, да бъда уведомяван. Защото поемам пасиви, за които изобщо не съм знаел", категоричен бе Борисов. По думите му, двамата с министъра на труда и социалната политика Ивайло Калфин имат прекрасни отношения и въпросните текстове ще бъдат премахнати.

Министър-председателят коментира и темата с мигрантската криза към Европа, като обясни, че е частично доволен от резултатите, които бяха постигнати на последния Съвет на лидерите в Брюксел. „Може да се продължи и по-нататък с по-решителни действия. Тези хора трябва да бъдат настанявани някъде и да се действа бързо за подписване на реадмисия с държавите, в които могат да се върнат обратно", посочи Борисов. Според него е притеснително, че в момента малка част от задържаните в България мигранти са бежанци от Сирия. „На нашата граница задържаме преди всичко афганистанци, пакистанци, което няма нищо общо с войната в Сирия. Това ме притеснява повече. Това са все млади хора, които са били в Иран, в Ирак, на други места, и сега влизат организирано - само мъже. Така че сме много нащрек в тази област", заяви българският премиер. Бойко Борисов подчерта, че не се ли спре вътре войната и не се ли намерят решения за този свят, нищо добро не ни очаква.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай