Борисов: Приемаме до 1 200 бежанци

Борисов: Приемаме до 1 200 бежанци | StandartNews.com

До 1200 бежанци може да приеме България. Това заяви премиерът Бойко Борисов на среща на върха на министрите по пътна инфраструктура край Варна и е организирана от регионалното министерство и Световната банка.

Бежанската вълна е тема номер едно за всички политици. Това преселение на народите чертае нови транспортни коридори, обяви премиерът.

„Благодарен съм на валията на Одрин, който прави всичко възможно двете страни да работим заедно", обясни той. „Войска на границата не съм пращал, но при наплив на мигранти, това ще бъде сторено", увери Борисов.

Нови 50 нелегални мигранти са заловени на наша територия снощи, съобщи премиерът. „Ние сме на първо място на заловени трафиканти в Европа", подчерта той.

Към момента не се налага изпращане на армейски части на българо-турската граница, каза още той. И уточни, че Министерство на отбраната и армията са в пълна готовност за реакция, ако напрежението ескалира на българо-турската граница.

„Цялостната дислокация на армейски подразделения никак не е лесна работа и затова ние решихме да изчакаме с разполагане на армията по границата", посочи премиерът. 

Повечето от нелегалните имигранти нямат избор. „Отзад е ятаган – отпред е оградата", посочи Борисов. Надявам се Съветът на Европа в сряда да вземе решение и за източника на генерирания проблем - Сирия, продължи той.

Магистрала "Хемус" е основният приоритет на правителството. Това е най-важното за развитието на Северна България, за друго може да няма пари, но за магистралата трябва да се намерят, категоричен бе премиерът. Важна е и магистралата "Търново- Русе", проектът за която тази година ще бъде завършен. От догодина ще стартира строителството.

До десет дни Борисов ще покани на среща във Варна премиерите на Румъния и Сърбия, както и президента на Съвета на Европа Доналд Туск, за да обсъдят обвързаността на транспортните схеми за Югоизточна Европа- важна необходимост в развитието на икономиката и туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай