Борисов: Обичаме Русия, но искаме евтин газ

Борисов: Обичаме Русия, но искаме евтин газ | StandartNews.com

Америка да помогне срещу Турски поток

Ако сме им толкова мили на Русия, да ни дадат газа на цената, на която дават на Германия. Това призова премиерът Бойко Борисов по време на среща с американски бизнесмени. Той припомни, че плащаме най-солената цена на синьото гориво в Европа. "Ние с руския народ нямаме проблеми. Напротив, българите обичат Русия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт", декларира още Борисов.

Премиерът поиска подкрепа от САЩ, за да не бъде заобиколена България при транзита на газ от Русия към Западна Европа чрез проекта "Турски поток". Според Борисов, ако са истински натовски партньори, Турция и Гърция не бива да се възползват от желанието България да бъде наказана. "Тук нещата са черни или бели, няма сиво", предупреди премиерът.

 "В момента имаме реални проблеми с това, че нашата съседка Турция прие да прави "Турски поток". Ние спазихме като европейска страна Третия енергиен пакет, но този нов поток има опасност да изолира България и ние не трябва да допускаме това да се случи", поясни премиерът. И напомни, че страната ни води дела за АЕЦ "Белене", докато "натовска Турция" строи 4 централи с руска помощ. "Истински се надявам нашите съседи да не се възползват от желанието да бъде наказана България. Ако това се допусне, би означавало, че не сте ни партньори. България не трябва да бъде наказана! Няма да е честно към българите, че това е нашият цивилизован избор, в същото време да ни падат проектите и да губим пари", заяви Борисов пред американските инвеститори. Той подчерта, че българите обичат Русия, но "ако сме толкова мили на Русия, да ни дадат газта на цената, на която дават на Германия. Когато става дума за такива огромни пари от България, ще си отстояваме интереса, дори и да паднем от власт". По отношение на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" Бойко Борисов бе категоричен, че страната ни няма средства за изграждането на нов енергоблок. "Уестингхаус" ще ги посрещна с хляб и сол, ако са истински инвеститори. Нужно е да бъде дадена една банкова гаранция, нищо не е това за американското правителство. А имаме инженери, имаме площадка, но нямаме пари", каза министър-председателят и продължи: "Така или иначе американският бизнес е длъжен в България да се държи добре. Години наред, когато искаме да кажем как е добре, казваме: "Вижте как е в САЩ".

"Шистовият газ - сложихме мораториум, имаше много мощна кампания, пускаш новините, оттам една чешма и от нея излиза огън: едни лоши американци, които искат да ни надупчат земята", започна изложението си по "шистовата" тема Борисов. "Ние се съобразихме с обществените страхове", отчете премиерът и допълни: "Затова и на Джон Кери казах: Тази тема днес не се коментира. Друг е въпросът, ако има обществен дебат, защото България е най-богата в Европа на шистов газ. Какво би се случило, ако имаме такъв евтин добив, но никой досега не го повдига". Министър-председателят даде пример със САЩ, които са се превърнали от нетен вносител в нетен износител на синьо гориво. "Истински се надявам с това революционно развитие на технологиите да се намери технология, която да гарантира безопасен добив на шистов газ", изрази надежда Борисов.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Държавата в медиите не се меси

Бойко Борисов, премиер

В България има свобода на словото. Толкова много медии има. Цензурата и свободата на словото идват от хората, които притежават медиите. Кажете една тема, по която в България да не е говорено. Ние като държава нито се месим, нито ще се месим. Всеки знае собствениците на медиите. Хората и пазара регулират всичко.

Надява се в КФН да не е като в БНБ

"Продължавам да считам, че управителят на БНБ Иван Искров носи лична отговорност за случая КТБ и не мога да си обясня поведението му да не си подаде оставката. Години наред БНБ бе символ на стабилност и давана за пример, а законът за банковата система може би е най-добрият в Европа. Аз и сега твърдя, че законът ни е много добър", коментира премиерът Бойко Борисов при свое изказване пред Американската търговска камара. Тъй като основната тема бе свързана с икономическия растеж, привличането на инвестиции и изпълнение на оперативни програми, той обърна внимание и на пенсионната реформа, както и на скандалите около Комисията за финансов надзор. "Що се касае до КФН ситуацията там е по-различна. Повдигнахме темата с пенсионните фондове и от това, което ми докладваха от парламента, за съжаление в много сфери сме прави. Надявам се в КФН да не се натъкваме на същото като в БНБ. Установят ли се нарушения и в КФН, мисля, че никой не би пожалил никого, след това, което се случи в КТБ. Повече държавата няма ресурс да плаща, нито хората имат търпение. Компромис с никого не би трябвало да се прави. Във финансовата институция трябва да се пипа, след като си установил нещо внимателно, не бива да се предизвикват и сътресения", категоричен бе Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай