Борисов: Над 800 млн. вече са ограбени от КТБ

Борисов: Над 800 млн. вече са ограбени от КТБ | StandartNews.com

По негови данни, над 800 млн. лв. вече са ограбени на ръба на закона от Корпоративна търговска банка (КТБ), заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС. "Това, което чух от един посланик, който дойде да се застъпва по дадената тема, ако и Виваком, както казват по някакъв начин е изтъргувал, това ще мине над 1 млрд. и половина. Затова този закон е спешен, със стара дата, да се върнат обратно в държавата", каза Борисов.

Премиерът изрази надежда в следващите няколко дни политическата класа "да спаси този грабеж". 

Борисов още веднъж заяви благодарността си към всички партии, които вчера бяха в Министерството на финансите по казуса с КТБ.

"Работят и в момента, това е изключително важно нещо. Председателят на ВАС каза, че разбира, че това дело не е като всички дела, защото става въпрос за 3 млрд. и 600 млн. лв. държавни пари. Април месец ще може да има много дела, но те са безсмислени. Всички партии дойдоха, заявиха, че ще го подкрепят и ще контролират този процес", каза Бойко Борисов.

"Завчера, когато се видяхме с Михаил Миков, ми каза, че по сега действащия закон може да се назначи синдик. Веднага предложихме, но още същия ден не може да стане", обясни премиерът. "Внесох синдик вчера, чрез фонда, повярвайки на Миков, че по сега действащия закон може", каза той. Според него това било всичко, което можело да се направи.

Премиерът обясни разбираемо "за публиката" разликата между синдик и квестор и защо той настоява да има синдик, който да надзирава работата на квесторите в банката.

"За публиката, която може би не знае какво е квестор или синдик, единствения факт за нея е, пази ли се имуществото, което след това като се продаде, държавата ще си върне парите, ще влезе в бюджета и ще ги похарчат българските граждани. По закон квесторите наблюдават, разрешават, вървят на ръба на закона, ще ги проверим много основно след време. Те се назначават от БНБ. Синдикът брани имуществото да не се открадне", поясни Борисов.

"Вече месеци наред, поради дело след дело, жалба след жалба, времето минава. Не можем по сега действащите закони да назначим синдици и заводите един по един си отиват. Искам да дойдат в държавата, тя да си получи парите и респективно хората, обяснявам. Държавата в лицето на фонда си, който изплати над 3,5 млрд. лв., е най-големият кредитор на тази банка, а се оказва, че вместо той първо да вземе парите, ги правят през някакви цесийки, които забранихме, но квесторите разрешават", посочи премиерът. 

Той бе категоричен, че не упреква съда, защото законът е такъв и така са го разчели. 

Колко да е крехка коалицията

Премиерът Бойко Борисов говори на представянето на автобиографията "За наше щастие сме обединени - моят европейски път" на председателя на фондация "Конрад Аденауер" и бивш президент на Европейския парламент д-р Ханс-Герт Пьотеринг. 

"Доста неща сме направили, може и още, ако спазваме това заглавие. Ще положим огромни усилия, от името на ГЕРБ", каза Борисов.

"Истинско щастие е да сме обединени. Ако не бяхме превъзмогнали егото си, личните си конфликти, нямаше да има правителство сега, нямаше да са пуснати всички еврофондове, да сме изплатили на над 80 000 вложители в КТБ парите. Нямаше да се строи, нямаше да се правят реформи в куп сфери", изреди постиженията на правителството премиерът.

Запитан за написаното в BBC, че Борисов води "крехка коалиция", той отвърна, че тя е крехка, защото са "крехки създания".

"Колко да е крехка, всички знаем как направихме правителството, в много напрегнато сме състояние, още от предизборната кампания, но се обединяваме, че по-добър вариант по този-няма. Правим компромиси и вървим напред", каза той. 

Запитан за лансираното напоследък "преяждане с власт" на Реформаторския блок, Борисов се пошегува в типичния си стил. "Сега постя от две седмици, ужас е. Това, което викат - не ядеш месо, много по-силен се чувстваш, по-леко ти е, точно обратното е. Нощ не виждам светла, като съм гладен", оплака се той.

И заяви, че с РБ имат ясни отношения. "Там, където партиите имат добри кадри, не ги броя дали са повече или по-малко министри. Имат ли добри кадри - назначаваме, сутринта Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС", категоричен бе Борисов.

Той бе категоричен, че не било редно да се използват термини като-"преяли, изчегъртали, извили, изтъркали". Борисов даде за пример европейците и начина им за постигане на този крепък мир толкова години.

Предложение за шеф на ДАНС - още в сряда

"В сряда на Министерски съвет ще съобщя името на председателя на ДАНС, тогава ще направим предложение до президента", заяви още премиерът.

"Ценя много мнението на г-н Атанасов. Единственото, в което се разминаваме по принцип е, че тъй като за тях е по-лесно да говорят, защото не носят пряката отговорност. Обичам нещата да се случват по-бавно с по-малко сътресения. Оставките и на Лазаров, и на Писанчев бяха на моето бюро. Всички знаеха, че с Писанчев на 20 март се бяхме разбрали да си подаде оставката, за да минат срещите с ФБР. Нищо не налагаше да се влиза в този катаклизъм. Не знам кой ги подучи така да избързат, но да се надяваме, че е случайно, плод на емоции и всичко останало", допълни премиерът.

Той заяви още, че министър Ненчев му е предложил служебният вътрешен министър Йордан Бакалов за шеф на Военното разузнаване. "Харесва се, познава се", коментира кандидатурата Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай